Ismét különleges programmal várja a látogatókat a szentendrei Skanzen. Augusztus 12-én Örmények Erdélyben címmel az örmény kultúra és gasztronómia kerül fókuszba a Skanzen Erdély tájegységében.

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az Erdélybe települt örménység szokásaiba, ízvilágába, táncaiba, zenéjébe és az örmény emberek életébe.

Az esemény 13 órakor kezdődik. Az Erdély épületegyüttes főterén a Kortárs&Balett Tánccsoport előadása után gasztronómiai bemutatón lehet részt venni, ahol a tradicionális örmény étel, az angadzsabur leves elkészítésébe pillanthatnak bele. 16 órától örmény dalokat énekel a NUR zenekar, az irodalmat Távol az Araráttól címmel Várady Mária, az ANI – a Budavári Örmény Színház vezetője hozza közel. Az Urartu Örmény Színház táncosai népviselet-bemutatót tartanak, 18 órától zenél a balkáni dallamokat játszó Nevetek Zenekar, majd táncház következik a Bekecs Zenekarral.

Az erdélyi örmények eredetét, városi szokásait Az örmény kultúra 1001 szála és formája című ideiglenes tárlat mellett Szegedy-Kloska Tamás kurátor és Fabók Dávid, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ szerkesztőjének tematikus sétái mutatják be a Skanzen Erdély tájegységében. Ezen a napon híres örmény származású magyarokkal és örmény eredetű szavainkkal is meg lehet ismerkedni. A kézműves foglalkozásokon örmény egyházi viseletbe öltözött vörös köpenyes bábut, örmény nemesi családi címert és tányérdíszeket készíthetnek a látogatók. A Korzó Kávéházban dolmától a kutapig jellegzetes ételeket lehet kóstolni.

Exkluzív képriportunk az Erdély tájegységről itt nézhető meg, az unitárius templom felszenteléséről itt adtunk hírt.

Nyitókép: az Erdély épületegyüttes a szentendrei Skanzenben. Fotó: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum