A 2011-ben alakult, az olvasás és a magyar irodalom népszerűsítésért dolgozó Margó nyári kiadását miatt idén az online térben rendezte meg, így azt a világ bármely pontjáról követhették a kortárs magyar irodalom kedvelői.

A szervezők felhívására a nézők egy virtuális térképén is megjelölhették, honnan követik az eseményeket. Összesen 36 országból érkeztek az érdeklődök, sokszorosan alátámasztva: a magyar nyelv összeköt.

A fesztivál 5 nap alatt több mint félszáz programmal, az írók és moderátorok lakásaiból, illetve előre felvett műsorokban mutatta be az idei év magyar szerzőinek könyvújdonságait, olyan fellépőkkel, mint a Libri irodalmi díjak idei nyertesei, Láng Zsolt és Grecsó Krisztián, Tompa Andrea, Bereményi Géza, Erdős Virág, Háy János, Spiró György, Zoltán Gábor, Mécs Anna, Ablonczy Balázs, Ungváry Krisztián, Fiala Borcsa, Krusovszky Dénes, Péntek Orsolya, Berta Ádám, Szentesi Éva, Cserna-Szabó András, Markó Béla és az idei Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám is.

Az irodalmi programok mellett kiállításokra, színházba és slam-estre is invitáltak a szervezők, melyek megvalósításában a Petőfi Irodalmi Múzeum, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Fortepan, a Katona József Színház és a TRIP Hajó Karanténszínháza voltak partnerei.

Olvastad már a beszámolónkat Nádasdy Ádám új könyvéről? A legnagyobb akadály mi vagyunk – megjelent Nádasdy Ádám első novelláskötete

A Margó második napján, június 4-re, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. Évfordulója a fesztivál szervezői tematikus programokkal készültek, melyek különböző nézőpontokból indulva vizsgálták Trianon múltbéli és jelenkori kihatásait, akár a közéletben, akár a politikában, társadalomban, irodalomban, nem egyszer eljátszva a Mi lett volna ha…? kérdéssel is. Ungváry Krisztián történész Horthy Miklósról írt könyve is felveti ezt a kérdést nem egy alkalommal, a kormányzó felelősségét, döntési lehetőségeit elemezve, de Ablonczy Balázs Ismeretlen Trianon című kötete is innen indít.

Szintén ezen a napon mutatkozott be a Cser Kiadó és a Hévíz Irodalmi Folyóirat gondozásában megjelent Nézzünk bizakodva a múltba! – alternatív Trianon című kortárs antológia, amiből az is kiderült, hogy mi lett volna, ha Esterházy Péter lesz Magyarország uralkodója, valamint Romsics Gergely és Menyhért Anna Trianon traumáját az irodalom felől közelítette meg.

Zoltán Gábor Szép versek 1944 abszurd antológiájában annak gondolatával játszott el, vajon milyen versek kerültek volna egy ilyen kötetbe a feszült és vészterhes 1944-es évből: „Ezeknek a versbe fogalmazott emlékeit gyűjtöttem össze.”

Zoltán Gábor és Tóth-Czifra Júlia a Margón

A fesztivál irodalmat és az olvasást népszerűsítő sorozatán, a Margó Extrán közismert emberek meséltek olvasással, irodalommal kapcsolatos élményeikről. Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és terapeuta a beszélgetésre Háy- és Ulickaja-novellákat hozott magával. Török-Illyés Orsolya színésznő a nagyregények szerelmese: Háború és béke, József és terstvérei, Nápolyi regények, Harcom sorozat.

„Nem ez az életem legjobb szakasza, bár a kivételessége inspirál” – idézte Mácsai Pál Fülest a Micimackóból arról mesélve, miként is éli meg színházigazgatóként, alkotóként, magánemberként a mostani időszakot. Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán testvéri kapcsolatukról, az egymásra gyakorolt hatásukról, és a közös munkáról is mesélt.

Szóba került a Többet magunkról című előadásuk is, amelyet a tervek szerint szeptember 23-án tartanak meg a Várkert Bazárban. Eke Angéla arról beszélt, milyen élmény volt neki a Színművészeti Egyetemre történő felvételik kudarcait megélni, feldolgozni, és aztán azokból építkezni, mit jelent neki a színpad, a színház, a mesék világa.

Interjúnk Láng Zsolttal: „Bolyai 58 évesen is hitt abban, hogy a világ a mi pártunkon van”

2020-ban hatodik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét.

A Margó-díj célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket. A nyertes a díjjal 500 ezer forintot, a Bookline jóvoltából 15 millió ft értékű médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap.

Az elismerést 2019-ben Fehér Bolizsár Vak majom, 2018-ban Mécs Anna Gyerekzár, 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram, 2016-ban Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese, 2015-ben Totth Benedek Holtverseny című kötete nyerte.

A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2019. július 1. és 2020. június 30. között jelent meg és került kereskedelmi forgalomba. A nevezésről a www.margofeszt.hu-n található több információ. A Margó-díjat az őszi Margó fesztiválon adják át.

A fesztivál valamennyi programja visszanézhető a Margó Irodalmi Fesztivál Facebook-oldalán és honlapján.

Kiemelt fotó: Karanténdráma-verseny