A világ legboldogabb országa nemzetközi pályázaton keresi azt a tíz szerencsést, akiknek átadják a finn boldogságreceptet. Magyarországra kollektíve ráférne egy ilyen tanfolyam, hiszen Ukrajnán kívül az összes szomszédunk beelőz minket boldogság tekintetében.

Finnország évek óta a világ legboldogabb nemzetei között van, öt éve pedig vezeti is az ENSZ által készített World Happiness Reportot, amelyben minden évben több mint százötven ország boldogságszintjét teszik közzé. A jelentés a Gallup nemzetközi felméréseinek válaszaira támaszkodik, amelyekben a válaszadók egy nullától tízig terjedő skálán, a Cantril-létrán pontozzák életüket. Ezen a nulla a lehető legrosszabbra értékelt életet jelenti, a tíz pedig a legjobbat.

2022-ben tizedik alkalommal készítettek ilyen jelentést, amely már azt is megkísérli megmagyarázni, hogy egyes nemzetek lakói miért boldogabbak másoknál. Minden országnál hat mérőszámot vesznek figyelembe: a bruttó hazai terméket (GDP), a várható élettartamot, a szolidaritás mértékét, a társadalmi támogatottságot, valamint a szabadság és a korrupció mértékét.

„A World Happiness Report tanulsága, hogy a társadalmi támogatás, az egymás iránti nagylelkűség és az áttekinthető kormányzat elengedhetetlen a lakosság jólétéhez” – mondta Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődési Központjának igazgatója. Szerinte a világ vezetőinek úgy kellene a politikát irányítaniuk, ahogyan a régi nagy bölcsek ajánlották: a nép jólétére, nem pedig az uralkodók hatalmára kellene összpontosítaniuk.


6418453f40bdaff667ebdffc.jpg
Fürdőző fiatalok a Helsinki közelében fekvő Vittresk-tónál. Fotó: Marat Lala / Shutterstock

Az utolsó három év eredményeinek átlagaiból számolt 2023-as jelentés szerint Finnország mögött Dánia, Izland, Izrael, Hollandia, Svédország, Norvégia, Svájc, Luxemburg és Új-Zéland lakosai számoltak be a legmagasabb szintű boldogságról. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államok a 16. helyen végzett a listán, Magyarország az 51. helyet szerezte meg El Salvador és Argentína között. Szomszédaink esetében Ausztria a 11., Szlovénia a 22., Románia a 24., Szlovákia a 29., Szerbia a 45., Horvátország a 48., Ukrajna a 92. helyet érte el. Ez utóbbi talán a legkevésbé meglepő.

Boldogság mesterkurzus

Idén Finnország meg szeretné osztani boldogsága titkát a világ többi részével is. Ennek érdekében a Visit Finland egyedülálló programmal rukkolt elő: tíz szerencsés négynapos „boldogság mesterkurzuson” vehet részt, amelynek minden költségét Finnország állja. A kurzusra az exkluzív Kuru Resortban kerül sor június 12–15. között.

A tanfolyam célja, hogy a részvevők a négy nap során egy kiegyensúlyozottabb életformát ismerjenek meg a természetre és az életmódra, az egészségre és az egyensúlyra, a dizájnra és a mindennapokra, valamint az étkezésre és a jólétre vonatkozóan. A szervezők szerint a finn boldogság titka a természettel való szoros kapcsolathoz és földközeli életmódhoz köthető, amely nem misztikus állapot, hanem megtanulható és megosztható készség.

A 18 éven felüli érdeklődők április 2-ig online jelentkezhetnek egyénileg vagy partnerrel. A kétlépcsős jelentkezési folyamat magában foglalja egy online űrlap kitöltését, valamint egy közösségimédia-kihívás végrehajtását a TikTokon vagy az Instagramon. Azok az érdeklődők, akik nem szerzik meg a személyes tanfolyam tíz helyének egyikét, a nyár folyamán online is elérhetik majd a mesterkurzust.

A cikkhez felhasznált források itt, itt és itt olvashatók.

Nyitókép: győzelmet ünneplő finn szurkolók Tamperében. Fotó: Jussi Nukari / AFP / Lehtikuva