fbpx

Ingyenes tárlatvezetések, séták és épületbejárások a szecesszió fesztiválján

A szecesszió világnapjához kapcsolódó szombatig tartó programsorozat elsődleges helyszíne a budapesti Ráth György-villa, ahol az Iparművészeti Múzeum páratlan szecessziós gyűjteményéből 600 műkincs tekinthető meg.

Kedd délután 17 és 18:30 között Németh György, az Iparművészeti Múzeum főrestaurátora tart előadást a budapesti Városligeti fasorban található Ráth György-villában, ahol a világhírű olasz bútortervező, Carlo Bugatti munkásságát mutatja be. A téma aktualitását az adja, hogy a Ráth György-villában A mi szecessziónk című kiállításon Magyarországon először láthatók a művész által tervezett bútorok. Bugatti bútorművészetének jellegzetes eszköztárát hagyományos készítéstechnikák felfedezésével, újragondolásával és újrafogalmazásával alakította ki, és a felhasznált anyagokban is merész újítónak bizonyult.

Csütörtökön 18 és 19:30 között a Veres Pálné utcában található Scruton Közösségi Térben Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatójának Épületkerámia: funkcionalitás és dekorativitás az Iparművészeti Múzeum épületének tervezett felújítása kapcsán című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az Iparművészeti Múzeum rendhagyó kiállítás-sorozatban mutatja majd be az emblematikus múzeumépület tervezett rekonstrukciójának elemeit, a sorozat első tárlata még 2023-ban megnyílik.

Szombaton 13 és 15 óra között vehetnek részt az érdeklődők az Anyagok és formák Szecesszió Terézvárosban című városi sétán, amelyet Hutvágner Zsófia, az Iparművészeti Múzeum muzeológusa vezet. Az idei sétán Terézváros építészetén keresztül ismerhetők meg a szecesszió anyaghasználatának sajátosságai. A séta során meg lehet majd csodálni a budapesti szecesszió nyitányának tekintett Lindenbaum-házak mesélő homlokzatát, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos elegáns bérpalotáit, Kőrössy Albert Kálmán Sonnenberg-házát, és a mára elfeledett építészek bérházainak rejtett kincseit is.

A keddtől szombatig tartó szecessziós fesztivál programjában szerepel még az Ironmanek és Vasladyk a szecesszióban – Fémművesség Európában a 1920. század fordulóján című előadás, valamint az érdeklődők szecessziós könyvművészeti alkotásokat tekinthetnek meg, és lesz tematikus tárlatvezetés a Zsolnay gyár lüsztermázairól A hajnal első pírja címmel. A Munkácsy Mihály utcában található Sonnenberg-házban épületbejárásra várják az érdeklődőket a ház lakói, és a Sonnenberg Házért Alapítvány. A fesztivál programjában szerepel még jógafoglalkozás, képkeretkészítő workshop, arcfestő program, valamint múzeumpedagógiai foglalkozás Tapintható szecesszió Az érintés művészete címmel.

A fesztivál programjai a városi séta kivételével ingyenesen látogathatók, de regisztrálni szükséges.

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én. Ez a nap a századforduló két híres építészéhez kötődik: ekkor halt ugyanis meg Lechner Ödön, 1914-ben, és Antoni Gaudí 1926-ban. A világnap a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel, a résztvevő intézmények 2017 óta évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak.

Osztrák iparművészek szecessziós bútorai Ráth György műgyűjtő egykori villájában, az Iparművészeti Múzeum A mi szecesszónk című kiállításán. Fotó:  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A rovat további cikkei