fbpx

Ingyenesen nézhető alkotások a forradalom emlékére a Filmio felületén

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából öt kitűnő filmet tesz szabadon hozzáférhetővé mától vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet platformja, a Filmio.

A Szerelmesfilm, a Szerencsés Dániel, a Szamárköhögés, a Napló apámnak, anyámnak a forradalom, illetve a leverését követő időszak személyes történeteit és tragédiáit feltáró, emlékezetes alkotások, míg az A berni követ című thriller egy 1958-ban megtörtént eseményt dolgoz fel.

Szerelmesfilm (1970, rendező: Szabó István)

Oláh Jancsi az 1956-ban Franciaországba emigrált volt szerelméhez utazik, miközben a több mint tíz éve nem látott lánnyal kapcsolatos emlékképek és fantáziák keverednek fejében. A Halász Judit és Bálint András főszereplésével készült alkotásban a francia új hullám keveredik Szabó István egyedülálló mozgóképvilágával.

Szerencsés Dániel (1983, rendező: Sándor Pál)

Szerencsés Dániel és barátja, Angeli Gyuri 1956 decemberében úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. A nyugati határnál egy menekülőkkel telezsúfolt helységben várják az őket Ausztriába szállító teherautót, miközben azon gondolkodnak, jó döntést hoztak-e. Sándor Pál érzékeny filmje ’56-ról, amely a forradalom apropóján szól az örök kérdésről: menni vagy maradni?

Szamárköhögés (1986, rendező: Gárdos Péter)

1956-ról a gyerekek szemén keresztül, Woody Allen-i humorral mesélve. A kultikus film középpontjában a forradalom napjai alatt lakásukba bezárkózó család áll, amelynek tagjai mind másként élik meg az eseményeket. A film főbb szerepeiben Törőcsik Mari, Garas Dezső és Hernádi Judit láthatók.

Napló apámnak, anyámnak (1990, rendező: Mészáros Márta)

János tevékenyen részt vesz az 1956-os októberi forradalom eseményeiben, míg Juli Moszkvában rekedt, és csak novemberben térhet haza, amikor már elkezdődtek a letartóztatások. Mészáros Márta világhírű Napló-trilógiájának utolsó felvonása egyike a sorsfordító hetek legmegrázóbb krónikáinak.

A berni követ (2014, rendező: Szász Attila)

Két 1956-os emigráns fiatal bejut a berni magyar nagykövetségre, ahol fegyverrel arra kényszerítik a nagykövetet, hogy megszerezzék a követségi üzenetek titkosításához használt kódkönyvet. Az izgalmas thrillert valós események ihlették, a főszerepekben Kulka János, Kádas József és Szabó-Kimmel Tamás láthatók.

A rovat további cikkei