Harmadik alkalommal indul útjára az Irodalmi karaván a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében. A sorozat az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

Egy-egy utazás során – az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva – rendhagyó irodalomórák és esti szalonbeszélgetések alkalmával kerül közelebb a klasszikus és kortárs irodalom a látogatókhoz.

2022 januárja óta tíz városba jutott el az Irodalmi karaván és annak íróvendégei, a telt házas fellépéseken a kortárs szerzők saját műveikről, irodalmi munkájukról és az irodalmi elődökről meséltek, mint a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes vagy a 125 éve született Tamási Áron.

„2022-es évünk hangsúlyosan a határon túli városok látogatásával, közös programok és irodalmi sorozatok kialakításával, az olvasás népszerűsítésével zajlott. Missziónk – hogy minél több irodalomkedvelő embert érjünk el utazásainkkal – érezhetően sikeresnek mondható, folyamatosan érkeznek új megkeresések, az eddigi helyszínek várnak minket vissza. A közönség megszerette a szalonsorozatot, ami nagy elismerés számunkra. Minden egyes út más, de egy dolog azonos: az őszinte odafordulás a magyar nyelvhez, irodalomhoz, az érdeklődés a közönség és az írók között. A beszélgetéseknek súlya van, ezért pedig érdemes dolgozni. Novemberben a megkezdett utat folytatjuk, ezúttal a Partiumban” – mondta Juhász Anna irodalmár, az idei Prima Primissima díj jelöltje, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programjaiért felelős igazgató. Az Irodalmi karaván harmadik utazására 2022. november 2. és 5. között kerül sor a Partiumban.

Nagyvárad, Arad, Temesvár és Déva közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti szalonbeszélgetések megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra.

A meghívott vendégek között szerepel Zalán Tibor József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Száraz Miklós György József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író; Lövétei Lázár László József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író; Földes László Hobo Kossuth-díjas dalszerző, előadóművész és Csender Levente József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író. 

Az események és az utazás szervezője, házigazdája Juhász Anna, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart az érintett városok kiemelt intézményeiben, és moderálja a szalonesteket és a könyvvásári beszélgetéseket. 

Fotók: PKÜ/Bach Máté