A Tricikli Fesztivál egy minden korosztályt magával ragadó, olvasást és kerékpározást népszerűsítő mozgó irodalmi programsorozat, amelyet 2022 óta Szeged mellett a vajdasági Magyarkanizsán és az erdélyi Sepsiszentgyörgyön is megtartanak.

Sepsiszentgyörgy©Ferencz Ancsa–PAMAPHOTO (3).jpg
A Tricikli Fesztivál 2023-as kiadása Sepsiszentgyörgyön. Fotó: Ferencz Ancsa / PAMAPHOTO

Idén Magyarkanizsán június 15-én, Szegeden június 27. és 30. között, Sepsiszentgyörgyön július 13-án pattannak nyeregbe az olvasók.

Magyarkanizsa

Tisza, Texas, Csodakút, Járás, Kanizsák, a török meg magyar is, a kopár alföld végeláthatatlan pusztasága, egy családi ház bensőséges udvara, gyümölcsfák, csattanó szavak, rímek, csattogó láncok, pörgő pedálok. Június 15-én Magyarkanizsán kezdi meg kerékpárútját az idén is három várost összekapcsoló Tricikli Fesztivál. Az Art Café hársfái alól Törökkanizsára indul a tekerés, ahol belemerülhetnek a résztvevők a Csernik Emese emléke előtt tisztelgő kiallításba, miközben elsők között lapozhatják fel a munkásságát bemutató könyvet Csernik Attila útmutatásával. Ezután visszatérnek Magyarkanizsa határába, a Csodakúthoz, meríteni a vízből és szavakból. A Vázsonyi Családi Gyümölcsösben a mindig forradalmi Losoncz Márk filozófus folytatja a programot az olvasás felszabadításáról értekezve, majd Antalovics Péter érkezik a barackfák alá. A Tricikli Fesztivál fúziós kiadványát, amelyben a három régió képzőművészei és irodalmárai reagálnak alkotásokkal egymás munkáira, elsőként Magyarkanizsán tárja a nyilvánosság elé Szalma Zsóka, Antalovics Péter és az erdélyi karavánnal érkező kk_kollektív tagjai, Kusztos Juli, Kali Ágnes és Kusztos Anna. Innen Ózsvár Péter keramikus műhelye lesz a cél, a Tófenéken a kemencében sült finomságok mellett a (vajdasági) élete(ke)t summázó anarchista kollázslíra is terítékre kerül Fenyvesi Ottó által, akit a környék legvastagabb törzsű olajfája alá ültetnek le. Ezután Bakos Árpád és Nyers Lehel kerámiahangszereken játszik a délutáni fényben, este pedig Tolnai Szabolcs már-már kultikus, kanizsai helyszíneken játszódó Nyári mozijával zárul a program a folyóparton.

Szeged

Szegeden ismét utcára költözik az irodalom, hiszen a város életében lassan hagyománnyá váló Tricikli Fesztivál mozgó irodalmi programsorozatában nemcsak kulturális intézményekbe és közösségi terekbe látogathatnak el az érdeklődők, de a négynapos rendezvény alatt könyveket vásárolhatnak és dedikáltathatnak a Mars téri piacon, vízi és szárazföldi túratippekről tájékozódhatnak a Tisza és Maros torkolatával szemközti Öreg Honvéd Kisvendéglőben, kék felsőben flashmobozhatnak a Dugonics téri szökőkútnál, sőt még egy karneváli hangulatú, utcai felvonulásban is részt vehetnek, ha követik a június 29-én reggel, a városi piac környékén levegőbe emelkedő Óriás Halat.

A kerékpározást és olvasást népszerűsítő fesztivál repertoárjából természetesen nem maradhat el az irodalmi bringatúra sem: idén Borsik Miklós Futárlíra című verseskötetét ismerhetik meg közelebbről azok, akik csatlakoznak június 30-án a Néma Papagáj Lemezbolt elől induló kerékpáros menethez. Június 27. és 30. között a következő alkotókkal találkozhatnak a szegediek: Rakovszky Zsuzsa, Saly Noémi, Kiss Ottó, Roskó Gábor, Kiss Tibor Noé, Kollár Árpád, Bencsik Orsolya, Borsik Miklós, Fenyvesi Orsolya, Paulovkin Boglárka, Hegedüs Vera, Purosz Leonidasz, Szalma Zsóka, Ézsiás Tamás, Almádi Róbert, a Szegedi Improvizációs Műhely és bongor.

Sepsiszentgyörgy

A sepsiszentgyörgyi Tricikli Fesztivál szervezői több célt határoztak meg az esemény szervezése során, de van egy, amely mind fölött áll, méghozzá egy olyan találkozási hely létrehozása alkotók és szemlélők, olvasók számára, ahol az együtt töltött idő lehetőséget nyújt arra, hogy  – irodalomról és művészetéről – beszélgessenek, megosszák egymással olvasás- vagy írásélményeiket. Fontos számukra a közösség, alkotás, irodalom, szabadság, kerékpározás, együtt gondolkodás. Meghívottaik ebben az évben: Orcsik Roland, Molnár H. Magor, Berényi Emőke, András Orsolya, Szekernyés Tünde, Kusztos Anna, Kusztos Juli, Gerlóczy Márton, Serestély Zalán, Jakobovits Kitti. Rendezvényük helyszínei a Székely Nemzeti Múzeum kertje, a Szimpla udvara és a Bábel Kiskultúr.