szalinger1_600x405.png
Fotó: Bach Máté

A költészet napja eseményt hatodjára rendezik meg az olasz fővárosban. A római Szent Cecília Konzervatóriumba szervezett felolvasóesten 12 ország ? ? Ausztria, Bulgária, Málta, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc ? képviselteti magát, országonként egy-egy költővel. Magyarországról Szálinger Balázs érkezik Rómába.

Szálinger Balázs 1978-ban született Keszthelyen. Első kötetei Erdélyben jelentek meg: egy verseskötet és egy hexameterben írt vígeposz. Több alkalommal is élt Erdélyben: 2000-ben Nagyváradon, 2010-ben Kolozsváron töltött egy-egy évet.


szalinger_balazs_interju_004_vs_600x400.png
Fotó: Hirtling Bálint

Versek mellett verses epikai műveket írt, jókora kihagyás után először nála mutatkozott újra ez a nagy hagyományú, de kiveszni látszó magyar irodalmi műfaj.

2008 óta színházaknak is dolgozik. Díjat nyert színpadi Kalevala-feldolgozásával, a fiatal Julius Caesar kalózrabságáról írt Köztársaság című darabja 2012-ben az évad legjobb drámájának járó díjat nyerte el. Színpadi mesefeldolgozásokat is ír.


szalinger_1_600x362.png
Szálinger Balázs: 360

A Hévíz című irodalmi folyóirat főszerkesztője volt hat éven keresztül. Legutóbbi két, 360° és 361° című verseskötetében először hagyta el a versformákat, a művek fókuszában a táj, a történelem, a tér és az idő egymásra másolása, a korszakhatár előtt álló civilizációnk, a véráztatta és rohamosan változó Duna-medence szépsége és szomorúsága áll.

Forrás: MTI