Már maga a műfaj is felfogható úgy, mint a fénnyel és a valósággal való játék, de a pillanat rögzítésének módja, a téma kiválasztása, a fotó elkészítésének koncepciója, a fotográfus személyisége együtt hozza létre a művet.

Moholy-Nagy László egész életműve a kísérletezésről, az újdonságok kipróbálásáról szól. Nem csupán a képzőművészetben játszott a gondolataival, hanem a fényképezés területén is újítónak számított. Fotói egy része is bizonyítja játékos kísérletező kedvét, mint például ez a megháromszorozott fekete-fehér férfialak.

 Moholy-Nagy László: Átalakulás/Nyugtalan álom, Fotoplastik, 1925

André Kertészt tartják a modern fotóművészeti látásmód kialakítójának, előtte nem volt jellemző, hogy hétköznapi tárgyakat, eseményeket fényképezzenek. Kertésznek különleges érzéke volt meglátni és megragadni a pillanatot. A libasorba rendeződött galambok és árnyékuk, amely újabb madársort eredményezett, a játékosság és tudatosság szoros összefonódását mutatja.

Fotó: André Kertész

Martin Munkácsit gazdag fotóriporteri pályafutása mellett a divatfotózás megújítójának is tartják. Ő volt az első, aki szabadban, mozgás közben fotózta modelljeit, ez akkoriban – az 1930-as évek végén – teljesen meglepő és újszerű volt. Egyik leghíresebb fotója az esőben tócsát átugró, mosolygó modell. Olyan mintha nem is megrendezett pillanat volna – érződik, hogy a modell és a fotós is jókedvű volt a gép elkattintásakor.

Fotó: Munkácsi Márton (1934)

A kortárs magyar fotográfiából sem hiányozhat a játék. Pályi Zsófia 2014-ben jelentkezett Balaton című fotósorozatával, amely különleges beállításaival, a „retro” szűrő használatával játékos, a balatoni nyarak hangulatát megidéző fotósorozatot készített.

Fotó: Pályi Zsófia
Forrás: Capa Központ

Magyar Ádám montázsai a megapoliszok hangulatát adják vissza, saját fejlesztésű légifotókkal hozta létre a nagyvárosi „bogárgyűjteményeket.” Az alakokról egyenként elkészített fotókból montázsolta össze az egész képet, így születtek a meglepő városjelenetek.

Magyar Ádám: Hongkong II

Göbölyös Luca Az árnyékutazó című fotósorozatában hűen leképezi az amatőrfotók világát, a jelenetek és a beállítások esetlegességét. A megzavart fotójelenetekben a fotó készítője is szerepel, a fotósorozat koncepciójában iróniát és a játékosságot is tetten érhetünk.

Gőbölyös Luca: Az árnyékutazó
Forrás: Mai Manó Ház

Gerhes Gábor a fotográfia és a képzőművészet határvonalán dolgozik. Műveit a humor, a játékosság vezérli, tartozzanak bármelyik műfajhoz.

Gerhes Gábor: Az elvégzendő feladatok előtt álló elvégzett feladat
Forrás: MaNDa

Borsi Flóra fotóin megvalósulnak legtitkosabb álmaink is. A fiatal alkotó meghökkentő fotóin semmi sem valóságos, mégis igaznak érezzük. Egy szürreális világba kerülünk, melyben szívesen el is mélyülünk, az alkotó által felkínált játékban boldogan veszünk részt.

Borsi Flóra munkája

Nyitókép: Borsi Flóra

A MANK Nonprofit Kft. Művészet és játék címmel írt ki fiatal alkotók számára képzőművészeti pályázatot, melyről itt olvashatnak bővebben.

Múvészet és játék összefüggéseit kereső sorozatunk előző részei itt olvashatóak:

Játék a képzőművészetben

„Akarsz-e mindig, mindig játszani”– játék és szépirodalom

Játék a filmművészetben