?Lehetőségek tágítása? ? mondta Harangozó Gyula az idei Szegedi Szabadtéri Játékok kapcsán, hiszen a 2015-ös repertoárban a musicalek mellett egy opera és egy prózai darab is helyet kapott. Úgy fogalmazott, hogy a Szabadtéri nem engedheti meg, hogy Verdit ne játsszon, így a darabot az eredeti szövegkönyvvel fogják a színpadra állítani. Az Abigél pedig igazi világpremier lesz, mert eddig még senki se láthatta az Operettszínház előadását szabadtéri színpadon.

 

Béres Attila megtiszteltetésnek érzi, hogy a Háry János után újra rendezhet Szegeden, és kihívást is lát a feladatban, hogy 8000 embernek befogadhatóvá tegye Verdi operáját. Az előadás különlegessége az lesz, hogy a Dóm tér a júliusi hőségben jégpályává változik, és az énekesek ezen adják elő az operát, melynek jégrevü betétjére egy eddig ismeretlen kilétű világsztárt hoznak el Szegedre. A főbb szerepekben László Boldizsár, Szegedi Csaba, Rálik Szilvia, Wiedemann Bernadett és Szemere Zita húznak lábukra korcsolyát. A látványt Tihanyi Ildikó és Náray Tamás tervezi, és fontos eleme lesz a kristály. Tihanyi a színház és a divat fúziójaként írta le a munkát, míg Náraynak ez a megismerésről és a tapasztalatról szólt ? emelték ki. Bejelentették, hogy Az álarcosbál premierjére meghívták a svéd királyi párt és a koronahercegnőt is.

 

Fesztivál előadással készül az Abigél a szegedi bemutatkozásra. Filmszerű, mozgalmas és monumentális lesz ? emelte ki Somogyi Szilárd. A hatalmas tér megengedi, hogy igazán nagyban gondolkozzanak: 50 fős osztály és összesen 103 ember szerepel majd a világpremiernek is mondható előadáson. A darabot kilencven százalékban az operettes, eredeti szereposztásban állítják színpadra, így Csonka András először lép a Szegedi Szabadtérin a közönség elé, de Vágó Zsuzsi, Udvaros Dorottya, Homonnay Zsolt, Mészáros Árpád Zsolt is a szereplők között van. Balikó Tamás helyett Torma Gedeon igazgató úr szerepében Hirtling István látható majd.

 

A sajtótájékoztató végén Harangozó Gyula előrevetítette a szegedi nyár további programjait: a közönségsikerre való tekintettel visszatér a Mamma Mia!, a Háry János prózai betéteinek fogadtatásán felbuzdulva pedig prózai darab is került a repertoárba: Shakespeare Tévedések vígjátéka című komédiája várja az érdeklődőket. A nyárbúcsúztató nagy attrakció A nyomorultak című musical lesz Szirtes Tamás rendezésében.

Bodor Máté