fbpx

Jób könyve a Magyar Zene Házában

Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a zeneszerzők Jób könyve című kortárs oratóriumát adja elő az UMZE Kamaraegyüttes Vajda Gergely vezényletével a Magyar Zene Házában április 7-én.

Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs állandó szereplői a magyar kortárszenei életnek, generációjuk legfoglalkoztatottabb komponistái közé tartoznak, emellett régóta tartó baráti és munkakapcsolatban állnak egymással. A Jób könyve a három zeneszerző legújabb közös vállalkozása a modern oratorikus darabok műfajában, amely a bibliai Jób történetét dolgozza fel.

Az új kortárs zenemű címét az Ószövetségben szereplő Jóbról kapta, aki istenfélő, igaz emberként boldogságban és gazdagságban él, de váratlanul és vétlenül balsors tör rá: élete válságba kerül. Ezzel a történettel a mű olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miért szenved az igaz, és miért él jól a bűnös, honnan ered a sok baj, szenvedés és nyomorúság a Földön, van-e ezeknek célja és lényege, és összeegyeztethető-e a rossz és az igazságtalanság egy jóságos és igazságos Isten létével.  A Jób könyve nem elméleti eszmefuttatásokkal, hanem egy drámai elbeszélés keretében, a türelmes, Istenhez szenvedéseiben is kitartóan hűséges Jób élettörténetébe ágyazottan próbál választ adni ezekre a kérdésekre.

Az oratórium megkomponálása olyan együttműködés a három szerző között, amely még a Zeneakadémián együtt eltöltött éveikre nyúlik vissza, ahol közösen, mintegy műhelyt alkotva tartottak koncerteket és fedezték fel maguk számára korunk zenéjét. A közös munka és az elkészült mű egy húszéves barátság újabb fejezete.

Nyitókép: Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs. Forrás: Magyar Zene Háza

A rovat további cikkei