A bábműfaj népszerűsítése és a tehetséggondozás a célja a Manna Matiné sorozatnak, mely október 17-én indul újra Újbudán, a B32 színpadán. A Manna Produkció támogatásával több független színházi bábelőadás jött létre az elmúlt években, melyek főként fiatal, pályakezdő rendezők és színészek munkái. A sorozat öt éve várja a nézőket a Bartókon: délelőtt rendszerint gyerekelőadásokkal, este pedig a tinik és a felnőttek számára kínálnak bábos produkciókat.

A sorozat nem csupán olyan bábelőadásokat hoz el a fővárosba, melyek egyébként nem lennének elérhetők a budapesti nézők számára, hanem teret ad az új, kísérleti kezdeményezéseknek is a bábszínházi területen.

Ennek köszönhetően az idei évad első felében több új bemutatót is láthat a közönség. Az évadnyitón, október 17-én délelőtt a KL Színház érkezik a B32-be, este pedig Kovács Domokos önálló fizikai bábszínházi előadását láthatja a közönség.

A nyitóelőadás egy mai Jancsi és Juliska, ahol a Grimm testvérek ismert meséjéből egy igazi családi történet kerekedik – sokunk számára ismerős perpatvarral – szeretetről, elfogadásról, egymás támogatásáról és nem utolsósorban a testvéri szeretetről. A rendező Boráros Milada, a szereplők Keresztény Tamás és Nagy Petra. Az előadást 6 éves kortól ajánlják.

A hétvégén még egy előadás várja a Manna Matinén a közönséget, amelynek fókuszában a férfi-női kapcsolat és a párkapcsolati dinamika áll. Kovács Domokos embernagyságú bábbal készült előadása arra keresi a választ, hogy vajon mennyire predesztinálják a kapcsolati erőviszonyokat a társadalom által elvárt, hagyományos szerepkörök. Mindezt a kortárs tánc és a bábszínház kettőséből született új forma, a fizikai bábszínház nyelvén. Az előadást elsősorban 14 éven felülieknek ajánlják.

A sorozat idén is rendszeresen jelentkezik, minden hónap második vasárnapján szintén két-két független bábelőadással. Novemberben Marica Bábszínháza érkezik a Kecskekatonaság című produkció premierjével, este pedig a KL Színház Kisgömböc című előadását láthatja majd a közönség. Advent harmadik vasárnapján pedig különleges ünnepi programmal készül a Manna Matiné az Éneklő Betlehemmel és a homokanimációs Teremtésjátékkal.

Nyitókép forrása: a B32 Facebook-oldala