Több mint félezer programot, köztük színházi előadásokat, irodalmi eseményeket, képzőművészeti és családi rendezvényeket, koncerteket kínál augusztus 1. és 5. között a 16. Ördögkatlan Fesztivál.

A fesztivál társigazgatója, Bérczes László a fesztivált beharangozó pénteki pécsi eseményen elmondta: idén a baranyai Nagyharsányban, az ahhoz közeli szoborparkban, Beremenden, a palkonyai Mokos Pincészetnél és a Kisharsányhoz tartozó Vylian szőlőbirtokon tartják meg a rendezvényt, amelyre több mint százezer látogatót várnak.

Kitért arra, hogy nem kívántak szűkíteni a kínálaton, ez ugyanakkor azt is jelentette, hogy az idei fesztivál költségeit nehéz volt előteremteni: a költségvetés nagy részét a jegyárbevételek, így a több száz támogatói jegyből befolyó összeg is és az állami támogatás teremti meg, a kulturális mecenatúra kis arányban tudott csak hozzájárulni a rendezvényhez.

Az Ördögkatlan másik társigazgatója, Kiss Mónika újságírói kérdésre elmondta: az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan formálódott a rendezvény programsora, de a legtöbb esemény tiszteleg az alapító Cseh Tamás szelleme, munkássága előtt. Hozzáfűzte: a fesztivál programja egy éven át formálódik, és a hagyományok továbbvitele mellett igyekeznek mindig teret engedni az újdonságoknak is.

Idén is megnyit a Pécsi Bölcsész Udvar a nagyharsányi Aralica Kertben, ahol olyan kérdésekben szólítják meg hallgatóikat, amelyek közvetlenül érintik őket. Négy ukrán zenekar is fellép a fesztiválon, lesz ukrán kézműves foglalkozás, táncház és énektanítás is. Köles Ferenc az idén tízéves Faluturisták tagjaként társaival most a rendhagyó idegenvezetés során a beremendi cementgyárba invitálja a látogatókat. A Pécsi Nemzeti Színház Jászai-díjas színművésze közölte: idén lesz tízéves a folyamatosan változó produkció, ezért a négy alkalommal fellépő Faluturisták ünnepelni is fognak.


64c3b16f52bf49750aa22748.png
Faluturisták. Fotó: Pál Zsombor

A kiemelt programok között kapnak helyet a fiatal színházak produkciói, az irodalmi események és a néphagyomány köré épülő rendezvények, ugyanakkor egy indián rezervátum is várja majd a látogatókat.

Az Ördögkatlan idén a fiatal előadókra és a független színházra koncentrál: díszvendég lesz a több produkcióval is érkező Jurányi Ház, a független, alternatív alkotók menedéke és Másik János, az egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb, virtuóz magyar zenész és előadó, továbbá a Magyar Zene Háza, amely a nagyharsányi református templomban és Beremenden kínál koncerteket, programokat.

Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel, Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyarosított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból. Mellettük székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, kaposvári színészhallgatók pedig Arany Jánossal és Shakespeare-rel jelentkeznek.

Az irodalmi kínálat részeként érkezik többek között az Európa Kiadó Háy Jánossal és Bódis Krisztával, a Jelenkor Visky Andrással, a Corvina Csáki Judittal és Csuja Imrével, a Magvető Nádasdy Ádámmal, Krusovszky Dénessel, Tóth Krisztinával, Boldizsár Ildikóval, Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel.


64c3b11552bf49750aa2272d.jpg
Dragomán György és Szabó T. Anna

A néphagyomány a Folkligetben, a Folkudvarban és utcai táncházakban jelenik majd meg: Paár Julcsi éneke, a Sárarany muzsikája, a Ziránó színházi előadásai, ékszerkészítés és lélekmadár-faragás, kosárfonás és nemezkészítés, népi játszótér és kékfestő-kiállítás, meseszó szórakoztatja majd a katlanozókat.

Cseh Andrásék a Játéknap segítségével rezervátumba költöznek, hogy egy világot építsenek, és onnan induljanak hadiösvényre megküzdeni a 21. század régebbi és újabb kihívásaival: egy indián tábor sátrai közt küzdenek az elsüllyedőben lévő emlékezet, érzékelés, imagináció, természetes intelligencia és a szerelem ügyéért. A rezervátumban öt indián sátor áll majd a központi tűzgödör körül: a T.I. (természetes intelligencia), az érzékelés, az emlékezet, a képzelet és a szerelem sátra.


64c3b06c067bea23cb0010a6.jpg
A 30Y zenekar. Fotó: Bátori Gábor

Mindezek mellett lesz az Ördögkatlanon mezítlábas éjszakai szerenád és régészkedés a Nemzeti Múzeum munkatársaival, workshopot tart Tim Carroll és Alexis Milligan, továbbá mások mellett fellép – Cseh Tamás dalait is énekelve – a Csaknekedkislány és a Balaton, Lovasi András és Beck Zoli.

A fesztiválról részletes információk itt olvashatók.

A nyitóképet Mihályi László készítette.