A lelet, amely feltehetőleg Julius Caesar második hispániai hadjáratának idejéből származik, igazi régészeti szenzációnak számít.

Az andalúziai Montillánál előkerült, parittyához használt lövedék az első, amelyen Julius Caesar neve CAES rövidítéssel szerepel. A leleten egy másik, IPSCA felirat is található, amely a mai Baena területének határán fekvő egykori római városra utal – számolt be a különleges régészeti leletről a National Geographic.

Parittyákat már a felső paleolitikumban is készítettek az emberek, megjelenésük egybeesik az olyan fegyverek kialakulásával, mint a lándzsadobók és az íjak. A parittyák az ókori Görögországban és a Római Birodalomban egyaránt népszerűek voltak. Vegetius a De Re Militari című művében azt írta, az ilyen fegyverek gyakran a leghasznosabb eszközök voltak a seregben.

Mint azt a lap írja, lehetséges, hogy a Montillában talált lövedék Caesar és a szenátusban ülő patríciusok egyik meghatározó csoportja, az optimates közötti konfliktusból származik, amely Caesar polgárháborújának második hispániai hadjárata során zajlott. Abban az időben Ipsca egy ibériai oppidum, azaz erődített, városias település, később pedig római település volt, amely a mostani lelőhelytől nem messze feküdt. A felfedezés a mundai csata lehetséges helyszínére is utalhat, amely régóta vita tárgyát képezi.

A nyitóképen Julius Caesar szobra a római Fori Imperialin. Fotó: ProCip / Robert Harding Premium / robertharding via AFP