Budapest nyitott tortapályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. A cél egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban az izgalmas múltat, megjelenésében a mai kort és a jelen trendeket képviseli. A pályázatra június 30-ig lehet nevezni.

A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület tortapályázatot hirdetett. A kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosították. Pest, Buda és Óbuda 1873. november 17-én létrejött egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

A Pest csoport alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki: csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge. A Buda csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió. Végül az Óbuda csoportba kerültek az 1870-80-as évek jellegzetes ízesítői, fűszerei: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom.  A kötelező elemek mellett az Ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amik szintén jellemzőek voltak erre a korra, ilyenek az eper, málna, grillázs, nugátok, likőrök, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye vagy a meggy.

Számos összetevő azonban tiltólistán szerepel. Így a pályamunkák nem tartalmazhatnak aromákat, fondokat, ét-, tej- és fehér bevonókat, növényi habot, margarint, egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat, modell burkolóanyagot, és mesterséges ételszínezéket.

A pályázat nyitott, vagyis nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Fontos, hogy nem csak budapestiek jelentkezését várják, azonban magánszemélyek nevezését nem tudják fogadni. Minden pályázó maximum két termékkel nevezhet 2023. június 30-ig. A nyertes pályamunkát először 2023. november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség. Ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát.

Nyitókép forrása: Budapest Brand