fbpx

Kálmán Imre 140 – Siófok a világhírű szülöttére emlékezik

2022 különleges év Siófok és a kulturális élet, főként a zene iránt érdeklődők számára, mivel Kálmán Imre, a világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját ünnepeljük. Ennek apropóján egész évben kiemelt szerepet és hangsúlyt kap a város kulturális kínálata, ezen belül is Kálmán Imre munkássága és zeneművei.

Siófok különleges kulturális csemegékkel várja látogatóit az idei évben. Kálmán Imre nemzetközileg ismert és elismert zeneszerzőre emlékezve nemcsak operettdallamok csendülnek fel a Balaton-parti városban, hanem jazzátiratokkal, terefere műsorral, kiállításokkal, gasztroshow-val és versennyel, online vetélkedővel és tematikus sétákkal is készülnek a vendégeknek Kálmán Imre kora is megelevenedik októberben, a Szenvedélyes századelő − Kálmán Imre-emléknapokon.

Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol kilencéves koráig élt családjával. Már gyermekkorában is imádta a zenét, érdekelte a színház világa, minden nyáron ott sündörgött a házuk szomszédságában lévő siófoki Nyári Színkör körül. Első nagy sikere a Tatárjárás című operett volt 1908-ban, melyet 144-szer játszottak, illetve Bécsben és Prágában is bemutattak. A világsikernek számító bemutatót követően Kálmán Imre Bécsbe költözött, majd New Yorkban, Moszkvában, Londonban és Rómában is sorra következtek a bemutatói. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába sodorta az élet, ahonnan csak a háború után tért vissza. 1953. október 30-án, Párizsban halt meg, kívánsága szerint Bécsben temették el. A zeneszerző munkásságának sok olyan remek operettet köszönhet a közönség, mint a Csárdáskirálynő (1915), A bajadér (1922), a Marica grófnő (1924) vagy A chicagói hercegnő (1928).

Siófok 1993-ban Kálmán Imrét posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki. Nevét őrzi a szülőházában kialakított Kálmán Imre Emlékház, ahol életét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók; a Kálmán Imre Művelődési Központ, mely Siófok kulturális életében és a zenei kiválóság munkássága emlékének ápolásában játszik fontos szerepet, ahogy a Kálmán Imre Szabadtéri Színpad (SzínPart) is. Szintén az operettszerző munkássága előtt tiszteleg a város szívében, a Millennium parkban található Zenepavilon is, ahol nap mint nap felcsendülnek Kálmán Imre melódiái, és megcsodálhatjuk Varga Imre szobrászművész Kálmán Imrét ábrázoló alkotását is.

Kálmán Imre szobra a siófoki Zenepavilonban

Kálmán Imre 140 év során az operettkirályhoz kapcsolódó események színesítik a város kínálatát. A művelődési központ egész éves kiemelt programsorozatában például havonta egy beszélgetős, terefere műsort is szervez a Kálmán Imre-emlékplakettel kitüntetett művészek közreműködésével: a házigazda Peller Károly, akinek vendége lesz többek között Oszvald Marika, Kállay Bori, Teremi Trixi, Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor. A beszélgetéseket minden alkalommal egy gasztroshow kíséri, mely során Kálmán Imre kedvenc ételei közül egy-egy kedvenc fogást készít el és kóstoltat a vendégekkel Madarász Ildikó, a Vidék Háziasszonya.

Áprilisban a Kálmán Imre Emlékházba invitálnak minden korosztályt, hogy a zenei kiválósághoz és Siófokhoz kapcsolódó kvízjátékon próbálják ki magukat az érdeklődők. Májusban ugyanitt Az élet írta − Kálmán Imre komponálta címmel új időszaki kiállítás nyílik, melyen a zeneszerző legsikeresebb operettjeit ismerhetik meg a látogatók. A tárlaton színházi plakátok, fényképek és újságcikkek idézik fel az akkori sikereket, de a kulisszák mögé is bepillantást nyerhetünk, és a primadonna öltözője is megelevenedik. A ház munkatársai az emlékévhez kapcsolódva kulturális tematikus sétákat indítanak tavasztól őszig.

Oszvald Marika. Forrás: Kálmán Imre Művelődési Központ

A már sikeres nyári Belvárosi Estek során az operett kedvelőinek az idei évben is minden héten szabadtéri operett előadásokkal kedveskedik a város, júliusban pedig a New Orleans Jazz fesztiválon Kálmán-művek jazzesített átdolgozása is hallható lesz.

Az őszi időszak további meglepetéseket tartogat, hiszen a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtárban szeptembertől Kálmán Imre életével és munkásságával kapcsolatos dokumentumokból rendeznek kiállítást, majd október végén, a zeneszerző születésnapja köré szerveződő egyhetes programmal ünnepel a város. A Kálmán Imre Művelődési Központot átjárja majd a muzsika, színpadán pedig megelevenedik Kálmán kora, a Szenvedélyes századelő − Kálmán Imre-emléknapok nevet viselő fesztivál során. A nagyszabású esemény neves művészeket sorakoztat fel, minden korosztály számára élvezetes, színes programokat kínálva, melyeket a Veszprém 2023 EKF projekt is támogat.

Siófok az emlékévhez kapcsolódva nagy nyereményekért folyó online vetélkedőre invitálja a lelkes rajongókat, és egy gasztroversenyt is meghirdet, melynek célja a város gasztronómiai kínálatának bővítése egy Kálmán Imre desszerttel.

Kálmán Imre 140 évvel Siófok célja szélesebb körben megismertetni Kálmán Imre korszakának miliőjét és a hajdanán könnyűzenének számító operett műfajt a nagyközönséggel, valamint méltó emléket állítani a város híres szülöttének, az operettkirálynak.

A tematikus év nyitánya Madarász Ildikó gasztroshow-ja lesz február 22-én a Kálmán Imre Művelődési Központban. Kálmán Imre és egyben a farsangi időszak nagy kedvencét, fánkot készít el többféle módon a látogatóknak a Vidék Háziasszonya. Ezt követően pedig az emlékplakettesek egymás közötti első terefere estje kezdődik, ahol Peller Károly Oszvald Marikával beszélget majd.

A rovat további cikkei