Az Oscar-díjas Michel Hazanavicius első animációs kísérlete – mely Jean-Claude Grumberg színművét viszi vászonra – a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütál. Az alkotás jelentős része a Kecskemétfilm közreműködésével készült.

La plus précieuse des marchandises.jpg
Fotó: Ex nihilo / Les compagnons du cinéma / StudioCanal / france 3 / Les films du Fleuve 2024

A Kecskemétfilm két éve kapcsolódott be az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című egész estés animációs film munkálataiba, amely ott lesz a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült. Az animátor-asszisztensi munkán kívül a karakter-, fény- és árnyékanimáció, az effektrajzolás és a film majdnem teljes kifestése készült itt, a stúdió mintegy negyven munkatársának részvételével. Mikulás Ferenc stúdióvezető megbízásából a munkálatok szakmai irányítását Nagy Lajos végezte, a gyártásvezető Vécsy Vera, a projektvezető Tóth László István, a vezető animátor Kosaras Mihály, a vezető rajzoló pedig Réczicza Rita volt.

Az öt Oscar-díjjal kitüntetett A némafilmes rendezője évek óta dolgozik animációs filmjén, amely Jean-Claude Grumberg azonos című írásán alapul. A dráma egy Auschwitzba deportált zsidó család ikreinek sorsát fonja össze egy lengyel erdő mélyén élő szegény és gyermektelen favágó házaspáréval. A haláltáborba tartó vonaton a fiatal apa az egyik csecsemőt kendőbe burkolja, és a vonatról a hóba dobja. A magányos favágóné, aki a vonatokat figyeli abban a reményben, hogy azok hagynak maguk után valami hasznosat, rábukkan a „csomagra”, felfedezi a kislányt, majd úgy dönt, hogy hazaviszi.

Hazanavicius Grumberggel közösen írta a forgatókönyvet és készített rajzokat is hozzá. A film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző Alexandre Desplat jegyzi, míg a mesélő a francia színészlegenda, Jean-Louis Trintignant. A film november 20-án kerül a francia mozikba, azután lehet majd számítani a nemzetközi – és remélhetőleg a magyarországi – forgalmazására.

Az idei cannes-i versenyprogramban Hazanavicius mozija mellett szerepel többek között Francis Ford Coppola Megalopolis című sci-fije, David Cronenberg The Shrouds (A leplek) című thrillere, illetve Paul Schrader Oh, Canadája. A magyar vonatkozást ezúttal Terrence Malick Jézus életéről forgatott The Way of the Wind című filmje adja, melynek főszereplője Röhrig Géza. Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Mijazaki Hajao animációsfilm-stúdiója, a Ghibli, illetve George Lucas rendező.