Létezik egy olyan „védelem nélküli” növényvédelmi módszer, amely teljesen természetesen élteti kertünk terméseit. De lehet-e a természet a legjobb kertész? És hogyan ne legyünk így tele gyomnövényekkel? A Petőfi Akadémia friss videójában Gyulai Iván ökológus a mélymulcsozás rejtelmeibe avatja be a nézőket.

Október és november fordulóján 50-60 centiméter vastag, korhadásra alkalmas anyagokat teszünk ki a talaj felszínére: ez a komposzthagyó mélymulcs. A mulcs fizikálisan védi a talajt a kiszáradástól, a tápanyag-kimosódástól és attól, hogy az eső betömörítse. Ezzel a technológiával hosszú távon kiváló minőségű termőföldet képezhetünk és kiválthatjuk a hagyományos kertészeti tevékenységeket, így nem lesz szükségünk gyomlálásra, öntözésre, kapálásra vagy műtrágyázásra.

„A kert egy rendszer, amelyet csak a környezetével együtt értelmezhetünk. Nagyon kis kerteket, kis mozaikokat kell készíteni, amelyeket körbe tudunk járni. Valójában egyetlen praktikát használok: a totális káoszt. Ha minden növényt összekeverek, senki sem találja, amit keres, kivéve a kertészt” – magyarázza Gyulai Iván ökológus, aki a környezetkímélő kertészkedés legnagyobb hatású hazai képviselője.

Miért bízzuk a természetre a kertünket? Milyen anyagból készíthetjük a mulcsot? Hogy ne legyen tele gyomnövénnyel a földünk, és mit kell tudnunk a napfényről? Gyulai Iván elmagyarázza a Petőfi Akadémia friss videójában!