Oláh János, a Magyar Napló főszerkesztője felelevenítette a kezdeteket, amikor 2002-ben először gyűjtötték antológiába az év verstermését. Mivel az irodalom kiszorult a médiából, kellett egy fórum, ahol megmutatják a közönségnek, mi a mai magyar irodalom. ?A költészet napján általában József Attilától vagy egy másik klasszikustól szavalnak, a mai iskolások azt gondolják, a költők halottak. Meg kell mutatni, hogy van élő költő? ? fogalmazott Oláh János. Öt éve keresték meg a Magyar Rádiót, mert szerették volna, hogy ezeket az antológiába szedett verseket 12 óra alatt elszavalhassák a rádióban. Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója kiemelte, hogy mindig is fontos volt számukra a költészet: hatalmas archívumokban többek között Babits Mihálytól is van felvételük.

_DSC6386_Copy

 

?Értéket képvisel az is, ha ezeket a verseket halljuk, mivel a költő általi előadás mindig egy sajátos élmény? ? mondta Jónás István, aki hozzátette, ezzel a műsorfolyammal rengeteg emberhez eljutnak a versek. 45 perces blokkokba rendezik a műsort, így később irodalomórákon is fel lehet használni a beszélgetéseket, felolvasásokat, valamint a Thália Színházba várják az iskolásokat is, és persze minden érdeklődőt. Idén kinyílnak a határok ? fogalmazott Jónás István ?, mivel a Skype segítségével a magyar versek fordítói is bekapcsolódnak a Versmaratonba.

 

Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője szerint, ?a Versmaraton az az esemény, ahol fel lehet hívni a figyelmet a kortárs irodalomra.? Elmondta, hogy a megújult közmédia április 10-én többször is élőben jelentkezik majd vidéki helyszínekről és a Thália Színházból, az Aranymetszés című műsorban pedig a költőkkel riportokat készítettek, ami majd a maraton utáni napokban lesz látható.

_DSC6325_Copy

 

A Versmaraton alapját adó Az év versei 2015 kötetet idén Zsille Gábor szerkesztette: 103 költő 299 verse olvasható a könyvben, és ezek lesznek hallhatók a Kossuth Rádióban. Zsille Gábor elmondta, hogy nem volt könnyű dolga: ?sok nagynevű szerzőtől úgy kellett kérni verset, mert alig publikált, de örülök, hogy újra szerepel a kötetben Gergely Ágnes és Villányi László is.? Kitért arra, hogy a tavaly elhunyt Hárs Ernőnek és Tábori Ottónak ez az utolsó publikációja az antológiában. Pozitívumként említette meg, hogy van igény a költészetre, és van az olvasottságra is.

Fotó: Csákvári Zsigmond

Bodor Máté