(MTI) - A 2003-ban készült mellszobor leleplezésekor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára felidézte a Kossuth-díjas, kiváló és érdemes Művész, háromszoros Munkácsy-díjas szobrász gondolatát, amely szerint a jó művészi produktum önmagáért beszél, sugárzása van, lebilincsel, nehéz tőle megszabadulni.
    
Szőcs Géza úgy jellemezte Marton Lászlót, mint aki a magyar szobrászat egyik meghatározó egyénisége volt, akinek "eltaposhatatlan hitét, gazdag életét tömören jellemezni csak szójátékkal lehet: élete művészet, művészete élet". Hozzátette, hogy a művész olyan korban élt, amelyben állandóan új értékrendek születtek, és a művészetről alkotott vélemények is gyorsan változtak.
    
Marton László életrajzában fogalmazta meg, hogy már gyerekkorában is a monumentális köztéri alkotások ragadták meg a figyelmét. Életében sok és sokféle szobrot készített, ezek közé tartozik a Cantata Profana kompozíciója, Apor Vilmos emlékműve, Görgey lovasszobra, Liszt, Kölcsey, Táncsics, Bocskai, Dózsa György vagy József Attila szobra, de hosszú lenne felsorolni monumentális alkotásait, kisplasztikáit, domborműveit, reliefjeit.
    
Klasszikus szépségideálokon nevelkedett, "sohasem tagadta szándékát: mindig azt ragadta meg, ami szép az emberben, a szellemiséget, az arc, a test nemes formáit", ugyanakkor fontosnak tartotta a valósághoz való hűséget - fogalmazott Szőcs Géza.
    

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Marton László 1996-ban kapta meg Hévíz díszpolgári címét, és a város közterein tucatnyi szobra áll, köztük Deák, Széchenyi, Kossuth, Kodály, Nagy Imre és Moll Károly orvos portrészobra, vagy Nimfa című alkotása. Magyarországon köztereken mintegy másfélszáz alkotása látható, a határokon túli városokban, valamint köz- és magángyűjteményekben lévő alkotásainak száma együttesen megközelíti a kétszázat.
    

Kepli József János, Hévíz alpolgármestere az avatón kifejtette: a város új vezetésének eltökélt szándéka, hogy az igényes, magas színvonalú programok és a könnyedebb szórakozás elegyítésével új programturisztikai kínálatot nyújtsanak. Mint elhangzott, Hévíz mindig tudott értékeket felmutatni, nemcsak gyógyfürdőhely, hanem valódi kultúrával rendelkező város. Az alpolgármester megemlítette: a művészt sokszor megihlette a város, ezért is határoztak úgy, hogy a Deák téren álló galériát róla nevezik el.
    
Az ünnepi beszédek után leplezték le a Deák tér fedett részén felállított önportrét, az eseményen jelen volt a művész özvegye, Marton Lászlóné, valamint lánya, Kinga és unokája, Johanna is.