fbpx

A világ legjobb középülete a Nyíregyházi Főiskola campusa

(MTI) – A párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszövetség és a The Wall Street Journal amerikai üzleti napilap által kiírt nívódíj pályázat középületek kategóriájában első helyezést elért oktatási intézmény csatlakozott a korábbi magyar díjazottak táborához, így a Művészetek Palotájához és a gödöllői kastélyhoz. A pályázaton már megépült építészeti együttesekkel, vagy egyes épületekkel lehetett részt venni nyolc kategóriában. A díjak odaítélésekor az épületek esztétikai, méretbeli tulajdonságait mellett a minőséget és a működtetés színvonalát egyaránt vizsgálta a nemzetközi zsűri.    
 
 A nyertes campus
 
A 75 ezer négyzetméter alapterületű campus épületeinek fejlesztését és új tömbök építését még 2000-ben határozta el az intézmény vezetése – mondta az átadó ünnepségen Jánosi Zoltán, a főiskola rektora. A tízezer diákot oktató és ezer dolgozót foglalkoztató intézmény ingatlanfejlesztései immáron kilencedik éve tartanak: az első ütemben a campus központi épülete, a hallgatói információs központ, valamint a mezőgazdasági és műszaki kar épületegyüttese épülhetett meg, majd az ifjúsági szálló megépítése és kollégium felújítása következett, aminek révén 1600 diákot tudnak európai színvonalú körülmények között elszállásolni.    
 
Az utóbbi három esztendőben a régi oktatási épületek felújítása, az informatikai rendszer, valamint a campus energiaközpontjának korszerűsítése valósult meg. A rekonstrukciókkal párhuzamosan rendezték a zöldfelületeket, illetve új parkolókat, járdákat és kerékpárutakat építettek. A Nyíregyházi Főiskola kilenc év alatt ütemezetten 60 millió dollárt fordított a fejlesztésekre, amit világbanki, állami és PPP források segítségével fedezett.    
 
Jánosi Zoltán az eseményen azt is elmondta: a világbajnoki cím feljogosítja az intézményt, hogy épületein és hivatalos nyomtatványain elhelyezze „A világ legjobb középülete 2009” feliratot.    
 
A Prix d’Excellence idei pályázatán egyébként három kategóriában szerzett első helyet európai fejlesztő.

A rovat további cikkei