A Szentendrei Keramikusok Egyesületének tagjai június 15–16-án a Dumtsa Kézműves Kirakodón kínálják egyedi alkotásaikat.

A Szentendrei Keramikusok Egyesületét 2006-ban alapították meg helyi művészek. A szakmai közösség az elmúlt szűk húsz évben kiállításokat rendezett Szentendrén a Művészetmalomban és a Barcsay Galériában, Leányfalun, Pécsett és Budapesten a Zikkurat Galériában, valamint aktívan részt vett a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiváljain is. Az egyesület 2023-ban új tagokkal bővült, jelenleg 22 főből áll.

Az évek óta megrendezett vásár idén is húsvétkor debütált, és egészen október közepéig kínálja hétvégente művészek alkotásait a Szentendrére látogatóknak. A vásár elnevezése Dumtsa Jenő előtt tiszteleg: Szentendre első és máig legnagyobb hatású városvezetőjét 1872. április 9-én választották polgármesternek.

„Annyi ága, hagyománya, lehetősége van ennek a szakmának, hogy az ember sohasem mondhatja, hogy már kitanulta” – mondta el Gálffy Ildikó, aki az egyesület tagjaként szintén részt vesz a programon. – „Az alkotás folyamatában mindig fontosnak érzem, hogy a kezem alól kikerülő tárgy időtálló és reményeim szerint értékálló is legyen, amit az emberek megőriznek hosszú távon is – van, amit több évtizede vett tőlem a gazdája, és azóta is kedvenc használati tárgya. Azt gondolom, kicsit az eldobható kultúra ellentéte ez, mert a kerámia akár évszázadokat is túlélhet, ezért nagy felelősség is, mit adunk ki a kezeink közül” – tette hozzá a művész, akitől a kis színes csészéket, lámpásokat vásárolják a leglelkesebben az érdeklődők.