A négyrészes sorozatból eddig az AIR (levegő) és a WATER (víz) című koncertfilm jelent meg. Az elsőt a hollókői várban, a másodikat az egri törökfürdőben forgatták. A FIRE (tűz) felvétele a Hortobágyon zajlott, telihold idejére időzítve. A koncertfilmbe az áthangszerelt saját dalok mellett autentikus népzenei összeállítások is bekerültek, az ennek alapján készített klip először nálunk látható.

Mennyire viselt meg benneteket a járványidőszak miatti leállás?

Nemcsak a zenélésből élünk, mindannyiunknak van civil foglalkozása is: jogász, nemzetközi szállítmányozással foglalkozó szakember, hangmérnök és koncertszervező egyaránt van közöttünk, és szerencsére több pályázati lehetőség is adódott, amelyekben részt tudtunk venni. Úgy gondoljuk, hogy addig jó, amíg hobbiból tudunk zenélni, és nem válik munkává, kényszerré, mert akkor éppen a lényege, az öröme veszne el. Anyagilag szerencsére nem kerültünk annyira súlyos helyzetbe, mint jó néhány szakmabeli. Ami viszont nagyon szomorú: a hazai koncertjeink mellett számos külföldi felkérést is le kellett mondanunk. Tavaly tíz-tizenöt koncertünk lett volna Angliától Kazahsztánig, Németországtól Grúziáig. Bár most már jobb a járványhelyzet, valószínű, hogy ezekkel még idén sem tudunk tervezni. Korábban nagyjából évi ötven fellépésünk volt, ebben az évben ennél biztosan jóval kevesebb lesz. A pozitív oldala viszont a járványnak, hogy nagyon sok kreatív energia jött ki belőlünk, ennek egyik eredménye ez a sorozat is.

Akkor ez a pandémia nélkül nem is jött volna létre?

Egyértelműen a járvány hívta életre. Az, hogy szerettünk volna valamit adni a közönségnek addig is, amíg élőben nem találkozhatunk. Tavaly, miután az első darabot a hollókői várban leforgattuk, továbbgondoltuk és sorozattá fejlesztettük a koncepciót. Ehhez újrahangszereltük a zenéinket, és új hangszereket is behoztunk. A második részt az egri törökfürdőben vettük fel, ott például az akusztika miatt dob helyett darbukát használtunk, minden effektet és erősített hangzást elengedtünk, kizárólag akusztikus hangszereket használtunk. A Hortobágyra szintén nem illettek volna az erősítők, így Palócföldtől Somogyig, Gyimestől Moldváig gyűjtött népzenei átiratokat adtunk elő akusztikus hangszerelésben.

Milyen volt a FIRE forgatása?

Direkt a teliholdra időzítettük: a felvétel abban a pillanatban indult el, amikor a hold a Hortobágy horizontján, hatalmas, pirosló gömbként felbukkant. Gyönyörű volt. A Hortobágyi Nemzeti Parkkal együttműködésben, egy egyébként nem látogatható területen vettük fel az anyagot, a forgatás kezdetén vadlovak és őstulkok vettek körül bennünket. Igazán spirituális élmény volt a szabadban, az érintetlen és élő természet kellős közepén zenélni mindenféle koncerttechnikai eszköz nélkül, tücsökciripeléssel, tábortűzzel, miközben fölöttünk ott a csillagos ég. Hatalmas köszönet jár érte a forgatási stábnak, Szilágyi Attilának a nemzeti park részéről, és persze a zenekar tagjainak is. Keményen „megdolgoztunk” az élményért, mivel a pára és a hőmérséklet-ingadozás nemcsak a hangszereket, hanem bennünket is alaposan megviselt a forgatás végére.

Az EARTH mikorra várható?

Remélem, hogy még idén ki tudunk jönni azzal is. Valószínűleg egy bánya területén fogunk forgatni, és a zenék a rockos vonalunkat képviselik majd. Amikor azzal kész leszünk, akkor nagyjából be is mutattuk a zenekar ívét, a 25 évünk repertoárját. A szabad improvizációs AIR, a keleties WATER, a népzenei FIRE után az EARTH rockos lezárás lesz. Így ha valaki megnézi a négy részt, megismerheti, hogy mit képvisel a Kerekes. A végső vágyunk az, hogy dupla lemezes bakeliten is megjelenjen a sorozat.

Nagyon sokféle stílusban kipróbáltátok már magatokat, mi várható tőletek a közeljövőben?

Nemrég például egy fejlesztőcég felkérésére főcímzenét írtunk a Túl az Óperencián számítógépes játék Kickstarter-kampányához. Nagy megtiszteltetés, hogy a testvéremet, a zenekar vezetőjét, Fehér Zsombort kérték meg a nemzetközi vadászati kiállítás himnuszának megírására, hamarosan ez is megjelenik. Úgy néz ki, hogy a dubaji világkiállításra is megyünk. Az EARTH bemutatása utána pedig szeretnénk új albummal is kijönni, úgyhogy vannak tervek.

Élőben hol lesztek láthatók a nyáron?

Ami már biztos, hogy júliusban a Fonóban akusztikus koncertünk lesz a Dalindával, a Művészetek Völgyében pedig koncertezünk és táncházat is tartunk majd. Augusztusban fellépünk a Fishing on Orfűn, a SZIN-en, és 18-án lesz a Kobuciban a 25+1 jubileumi nagykoncertünk. Az előző évben még az volt a koncepció, hogy meghívott vendégekkel, fellépőkkel ünnepeljük meg a kerek évfordulót. Ám mivel lassan már egy éve nem találkozhattunk élőben a közönségünkkel, úgy döntöttünk, hogy idén fergeteges Kerekes jubileumi koncertet tartunk csak a saját dalainkkal. Már nagyon várjuk.

Fotók: Tóth Péter