Új magyar operát ír és Puccinit is ízekre szedi Dinyés Dániel és Göttinger Pál szeptembertől.

A Dinyés Dániel és Göttinger Pál nevével fémjelzett Operabeavató tíz éve teszi mindenki számára élménytelivé az opera műfaját. Az összeszokott páros stand up-ja egy-egy opera szórakoztató elemzésével és improvizációval teszi érthetővé a művet, a műfajt. A rendhagyó előadás-sorozat célja, hogy a színházkedvelő, a már operarajongó, még operafélő és a szórakozni vágyó néző számára egyaránt egyedülálló élményt nyújtson. Az alkalmakon a karmester-zeneszerző Dinyés Dániel vezeti be a nézőket a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést.

A Delta Produkció sorozata a tavalyi évadban már két helyszínen, két különböző sorozattal várta a közönséget. A 2023/2024-es évadban is folytatódik az együttműködés a Magyar Zene Házával, ahol szeptembertől Puccini Bohémélet című klasszikusát szedi ízekre a csapat. A Dinyés–Göttinger duó jól ismeri a művet, hiszen közösen is színpadra állították már, adta magát, hogy beavató formájában is megismertessék a közönséggel az egyik leghíresebb olasz operát.

A Bohémélet elemzésével párhuzamosan, a 6szín színpadán indul el A néző közbeszól című sorozat. A csapat különleges vállalása, hogy a közönség segítségével hozzon létre egy új magyar operát. Göttinger Pál a nézők által is diktált jelenetek kitalálásáért és a közönség előtti rendelkezőpróbák megtartásáért felel, Dinyés Dániel írja a zenét, Závada Péter költő, drámaíró pedig a librettót hozza létre.

A néző közbeszól című sorozat állandó közreműködői Bordás Barbara, Erdős Attila és Kolonits Klára operaénekesek lesznek. Ők a Magyar Zene Házában látható Bohémélet-sorozatban is fellépnek majd, többek között Horák Renáta, Horváth István, Kiss András, Kovácsházi István, Máthé Beáta, Pataki Bence, Sándor Csaba, Szélpál Szilveszter és Tötös Roland társaságában.

A néző közbeszól című sorozat 2023. október 2-ától a 6színben, míg a Bohémélet egész évadon át tartó elemzése szeptember 26-ától a Magyar Zene Házában látható. A Magyar Zene Házával koprodukcióban létrejött Bánk bán-sorozat egyes részei az eSzínházzal kötött együttműködésnek köszönhetően egyedülálló minőségben, online is láthatóak és egész évben elérhetőek maradnak.

Nyitófotó: Gordon Eszter