shutterstock_2392322509.jpg

Egyszerre bővült a film- és az édességipar szakmajegyzéke

Két új szakmával bővülhet a Szakmajegyzék. Az egyik film-, a másik az édességiparban hivatott biztosítani a megfelelő szintű szakmai ismeretekkel rendelkező utánpótlást.

A  Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye aláhúzza, a digitális festő és médiadesigner egy versenyképes, kreatív szakma, amely ötvözi a művészi érzékenységet és a csúcstechnológiát a 21. század vizuális iparágaiban. A szakemberek tevékenysége kiterjed a filmes utómunkákra, a játékfejlesztésre és a folyamatosan fejlődő virtuális valóság rendszereire.

Az édességipari technikus ipari és kézműves környezetben készít és gyárt édességeket, beleértve a gépi és kézi tartós desszerteket, csokoládémasszákat, bonbonokat, krémtöltelékeket, drazsékat, cukorkákat, karamellákat, süteményeket és teasüteményeket. Munkája során számításokat végez, ellátja a raktározási és csomagolási feladatokat.

„A folyamatos filmipari fejlesztések nyomán Magyarország évente több mint százmilliárd forintos költést vonz és a filmipar ma több mint húszezer embernek ad itthon munkát. A szakképzés feladata, hogy kiszolgálja ezt a dinamikusan fejlődő iparágat is” – hangsúlyozta a közleményben Varga-Bajusz Veronika, felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár. Hozzátette: „Emellett természetesen feladtunk a nagy múltú magyar iparágak támogatása is, ez indokolja az édességipari szakemberképzés technikumi szintű bevezetését. A megújult szakképzési rendszerben folyamatosan egyeztetünk a gazdaság szereplőivel és figyelemmel kísérjük a gazdaság igényeit, a technológiai változásokat. Feladatunk, hogy ezekre a változásokra reagáljunk és képzéseink révén megfelelő szintű tudással rendelkező fiatalokat készítsünk fel a munkaerőpiacra.”

Mint azt a közlemény jelzi, a vonatkozó jogszabálytervezet társadalmi egyeztetése megkezdődött.

Ez is érdekelheti

Komoly férfierő kellett a mézeskalácsossághoz

Hogyan adott áldást, aki mézeskalács babát vagy huszárt adott? Gaál András és Mónika mézeskalácsos műhelyében derül fény a titokra a Petőfi Akadémia új videójában.

Halleluja lett a neve a jubileumi szentév fagylaltjának

Halleluja névre keresztelték a jubileumi szentév hivatalos kézműves fagylaltját, amely egy szicíliai cukrászmester kreációja, és a zarándokok márciusban a Szent Péter térnél is megkóstolhatják.

Csokoládék és torták Budapesttől a londoni Sohóig

Kurátori tárlatvezetést tart a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Floris – Csokoládék és torták Budapesttől a londoni Sohóig című cukrásztörténelmi időszaki kiállításában dr. Sári Zsolt január 18-án.

Káel Csaba: „Különleges magyar DNS-t kínálunk Hollywoodnak”

A filmügyi kormánybiztos, aki a magyar filmiparról rendezett panelbeszélgetésen vett részt az American Film Marketen, ezzel a magyar filmcsinálás történetének 123 évére utalt, ami „a lelkünkben van”.