Halleluja lett a neve a jubileumi szentév fagylaltjának

Művészet

Halleluja névre keresztelték a jubileumi szentév hivatalos kézműves fagylaltját, amely egy szicíliai cukrászmester kreációja, és a zarándokok márciusban a Szent Péter térnél is megkóstolhatják.

A tourist eats an ice cream as he walks through St Peter's square in the Vatican, 01 April 2005. Pope John Paul II is "fully conscious," lucid and "extremely serene," after suffering a heart attack and a serious deterioration in his condition overnight, his spokeman Joaquin Navarro-Valls told reporters Friday. The 84-year-old pontiff's overall condition was "stable," Navarro-Valls told a news conference, adding that John Paul II had received his closest advisers in separate meetings at his sick-bed on Friday morning. AFP PHOTO / Patrick HERTZOG
PATRICK HERTZOG / AFP
Turisták fagylaltoznak a Vatikánban, a Szent Péter térnél. Fotó: Patrick Hertzog / AFP

A 2025-ös szentév fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé adja. A Halleluja Vincenzo Squatritónak, a Messina mellett található, kétezer lakosú Olivieri fagylaltmesterének kreációja, amely elnyerte a Riminiben tartott nemzetközi kézműves fagylalt-, cukrász- és pékipari (Sigep) kiállítás első díját a kézműves fagylaltok kategóriájában. A versenyen egész Európából harminc mester mérte össze tudását.

Az idei nyertes fagylaltot, amely a szentév hivatalos fagylaltja is egyben, március 23-án a Szent Péter tér közelében megkóstolhatják a Vatikánba tartó zarándokok is. A bevételt jótékonysági célra használják fel.

A Halleluja fagylalt ötlete a Sigep és az evangelizációért felelős vatikáni hivatal együttműködésének eredménye, amelyhez az olasz élelmiszeripari tárca is támogatását adta.

Március 24-től, a kézműves fagylalt európai napjától kezdve Európa-szerte megkóstolhatja a közönség a Halleluja fagylaltot minden olyan kézműves fagylaltozóban, amely csatlakozik a kezdeményezéshez. A Sigep közlése szerint a kontinens különböző részein a fagylaltmesterek helyi termékekkel is gazdagíthatják a Halleluja eredeti változatát.

Vincenzo Squatrito, aki ikertestvérével 1994 óta vezeti a családi cukrászatot, 2015-ben elnyerte az olasz kézműves fagylaltmesterek Oscar-díját. Arról is ismert, hogy megnyitotta a világ első granitaiskoláját. A Szicília gasztrokultúrájához tartozó granita enyhén édesített, félig fagyasztott szorbetféle.