J. R. R. Tolkien születésnapján, január 3-án indul a budapesti Lurdy Moziban a trilógia vetítéssorozata, amelyben a rendező, Peter Jackson jóváhagyásával digitálisan felújított, 4K-s rendezői változatok láthatók.

Január 3-án a 2001-es első részt (A gyűrű szövetsége), majd 4-én a 2002-es második epizódot (A két torony), végül 5-én a 2003-as trilógiazárót (A király visszatér) lehet majd megtekinteni, 17.30-tól szinkronnal, 18 órától pedig felirattal.

Egy valóban komoly felújításról van szó, nem lemezes forrásokból tárul elénk a trilógia, ami azért különleges, mert a bővített verziókat 2022-ig csak házimoziban nézhették a rajongók, moziméretű nagy vásznakon nem.

A remaster nem csak dísz: az új-zélandi direktor maga is bábáskodott rajta, célja többféle volt. Egyrészt a 35 mm-re forgott filmekben akadtak következetlenségek a színezés terén, ezt sikerült most korrigálni. Másrészt mivel a Hobbitok digitális munkálatai során már elérhetővé váltak olyan technikák, amik az ezredforduló idején még nem, vagy csak gyerekcipőben jártak, így ezúttal lehetőség nyílt A Gyűrűk Ura esetén is felhasználni azokat. A cél az volt, hogy az alkotások ne úgy nézzenek ki, mint amik akkor készültek, hanem úgy, mintha manapság, vagy legalábbis a Hobbitokkal együtt forogtak volna. Mivel nem minden esetben fogadja kitörő öröm egy-egy 20 éves újragondolást – elég csak az 1997-es Star Wars tuningokra, vagy a 2002-es E. T. híres adóvevős és CGI-lényes látványára gondolni –, Jackson ügyelt arra, hogy ne essen bele hasonló hibába. Mindent az eredeti effektekből hasznosított újra, ezzel elérve azt, hogy a mai szemnek jobban nézzenek ki a trükkök.

Nyitókép: A gyűrű szövetsége. Fotó: 7eme Art / Photo12 via AFP