Pontosan harmincöt éve mutatták be Tim Burton Batman című filmjét, amely újradefiniálta a DC Comics legnépszerűbb szuperhősét. E jeles alkalomból megnéztük, vajon ki bújt a legmeggyőzőbben a sötét lovag denevérgúnyájába az ikonikus képregény 1939-es színre lépése óta.

Superman és Batman a DC Univerzum, de talán az egész képregénykultúra két legnépszerűbb köpenyes igazságosztója. Popkulturális jelentősége James Bonddal vetekszik: a bőregér először 1939 májusában debütált a Detective Comics #27 oldalain, és azóta is része az amerikai korszellemnek. Kevesebb mint egy évvel később már önálló képregényt kapott, majd három évvel ezt követően a Columbia Pictures elkészítette a legelső, tizenöt részes Batman-sorozatot 1943 júliusában.

Míg a milliárdos Bruce Wayne eredettörténete szülei sikátoros meggyilkolásával soha nem változott, Batman cirka évet töltött kicsit túlzó, színes (olykor kékharisnyás!) szuperhősként, mielőtt a nyolcvanas évek végén olyan képregénylegendák találták fel újra, mint Alan Moore (A gyilkos vicc), Frank Miller (A sötét lovag visszatér) és Grant Morrison (Arkham Asylum). Ezek a sötétebb hangulatú és pszichológiailag jóval összetettebb történetek újfajta érdeklődést váltottak ki a denevérember iránt, és utat engedtek filmes újjászületésének.

1989-et írunk, egy bizonyos Tim Burton nevű fiatal rendező pedig a kevésbé ismert Michael Keatonnal és a már óriási sztár Jack Nicholsonnal Joker szerepében egy olyan, gótikus látványvilágú mozit tesz le az asztalra, amely összeboronálja a képregényrajongókat a mozifanatikusokkal: a Batman óriási siker lesz. Bemutatása óta nem volt olyan évtized, hogy a Sötét lovag valamilyen változata ne került volna fel a képernyőkre: készült belőle rajzfilm, tévésorozat, Lego-verzió és persze mozifilmek tömkelege. Itt az ideje, hogy sorra vegyük, ki viselte a legjobban a fekete köpenyt!

Batman-e1610713782324.jpg
Batman

10. Keanu Reeves (2022)

Oké, – gondolhatja az olvasó – mikor játszotta Keanu Reeves Batmant?! Nos, hogy el ne felejtsük, ott van a DC Szuperállatok ligája című 2022-es animációs film, amely mindössze négy szó miatt fontos: Keanu Reeves mint Batman. Maga a film nem éppen remekmű, ám elég szórakoztató hallgatni, ahogy John Wick drámai túlzásokkal dühöng arról, hogyan veszítette el családját, és hogyan kell elrejtenie az érzelmeit a külvilágtól. Reeves Batman-változata egy kristálytiszta paródia, amelyben folyamatosan, felszólítás nélkül felhozza elhunyt szüleit és azt, hogy ő határozottan és minden kétséget kizáróan nem Bruce Wayne.

9. George Clooney (1997)

Sem a Vészhelyzet sármos Ross doktoraként éppen híressé váló színész, sem senki más nem tudta, mibe keveredett, amikor elkezdődött Joel Schumacher Batman és Robin című filmjének forgatása. Visszatekintve sokak szerint a film minden idők legrosszabb képregényfilmje, az évek során pedig maga Clooney is azzal viccelődött, hogy majdnem tönkretette a Batman franchise-t. A feketére festett utcai sikátotól az akrobatikus akciójeleneteken át, amelyek inkább tűnnek szépen koreografált, Cirque du Soleil-féle akrobatikának, mint verekedésnek, egészen a karikatúra-szerű mellékszereplőkig (Uma Thurman Poison Ivy és Arnold Schwarzenegger Mr. Fagy szerepében) ez a film szenzációsan rossz. Az igazi cseresznye a tejszínhab tetején azonban az, amikor hősünk komplett bőregérjelmezben előveszi Batman márkájú GothCard hitelkártyáját. George Clooney vitathatatlanul jó színész (és rendező), de a Batman és Robint feltehetően még Daniel Day-Lewis sem tudta volna megmenteni.

8. Will Arnett (2014–2019)

Will Arnett remekbe szabott Batman-hangja a jellegzetes szarkazmussal párosítva annyira tökéletes volt A Lego kalandban (2014), hogy a Warner Bros stúdió fogta magát, és adott a karakternek egy önálló filmet, a 2017-es Lego Batman – A filmet. Arnett Batman-verziója látszólag alkalmatlan a feladatra, de szinte minden vicce jobban sikerül, mint Joker bármelyik okos trükkje. Lehet, hogy Arnett Batmanje nem az a Batman, akire szükségünk van, de mindenképpen ő az, akit megérdemlünk.

7. Val Kilmer (1995)

Nem lehet azt mondani, hogy Val Kilmer rossz lett volna Batmanként, de azt is nehéz lenne kijelenteni, jó. A Tim Burton/Michael Keaton-korszak fekete gumicsizmájába Joel Schumacher először Kilmerrel próbált belelépni, majd később Clooney-val (azt már említettük, hogyan sikerült). Schumacher merőben más irányt vett filmjével, hogy elkerülje a Burton által kialakított sötét tónust, és egy színes-szagos, kissé túltolt, az 1960-as évek képregénye ihlette stílusú filmet tett le az asztalra, amely sajnos több szemforgatáshoz vezetett, mint elégedett hümmögéshez.

6. Ben Affleck (2016–2023)

Ha figyelembe vesszük, hogy a 2016-os Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című film ihletője A sötét lovag visszatér iskoláját követi, akkor Ben Affleck Batmanje teljesen rendben van. Annak ellenére, hogy a karakter ezúttal jóval idősebb, mint a képregényben, Affleck igyekezett fizikailag is hozni az elvárt szintet, és Thor-szintű középhegységgé gyúrta magát. Keveset látjuk, és akkor is inkább Wayne-ként, de a sztoicizmus és a düh mérsékelt keveréke is jól illeszkedik a képregény és a film hangvételéhez.

6. Robert Pattinson (2022)

A Batman-mítosznak két igazi csúcspontja volt: az 1980-as évek képregényei és Christopher Nolan trilógiája. A 2020-as években Matt Reeves rendező úgy döntött, újra felfedezi Batman korai időszakát, ezúttal azonban megkínzott, zavart és merengő karakterként. Az Alkonyat-vicceket félretéve, Robert Pattinson verziója az eddigi legszorongóbb Batman, a 2022-es, különösen sötét atmoszférájú és remek mellékszereplőkkel gazdagított filmben pedig a Sötét Lovag amolyan nyomozóként visszatér a gyökereihez. Jelen állás szerint Pattinson és Reeves saját Batman-univerzumot épít, James Gunn és Peter Safran új DCU-jában pedig új Denevérember lép majd színre a The Brave and The Boldban.

4. Adam West (1966–1968)

Annak ellenére, hogy a Batman-sorozat 1966-tól 1968-ig csak három évadot futott, ikonikussá vált giccses egysorosai, kütyüjei és már-már komikus harcjelenetei miatt. Ma már kissé elavultnak tűnik, de tűpontosan megtestesíti a korszakot. West Batmanje okos, önzetlen, hősies és érzelmes még akkor is, ha gyakran túlzásokba esik. Érdekesség, hogy Tim Burton a Batman visszatér cselekményét kölcsönvette a sorozatból. Adam West Batmanjének popkulturális hullámai a mai napig érezhetőek.

3. Kevin Conroy (1992–2024)

Nincs olyan színész, aki annyiszor játszotta volna Batmant, mint Kevin Conroy. Nem ugrik be az alakítása? Az könnyen lehet, mivel ő nem játszotta el Batmant, hanem a hangját adta a rajzfilmváltozathoz. Conroy 1992 és 1995 között kölcsönözte hangját a képregényhősnek a Batman: The Animated Series című rajzfilmsorozatban, és rengeteg más DC animációs projektben nyújtott legendás alakításának köszönhetően neve egybeforrt Batmannel. Conroy szuperhőse egy merengő nyomozó, akinek mély, rekedtes hangja tökéletesen megragadja a karakter lényegét. Mércének számít: az összes Batman-hangot hozzá hasonlítják.

2. Michael Keaton (1989–1992; 2023)

Rendíthetetlen, hajthatatlan, mégis visszafogott és szerény: Michael Keaton Batmanje a néma harcos a kapuk előtt. Még ha tudjuk is, hogy ő Bruce Wayne, még ha ismerjük is a terveit, Keatonnak mindig sikerül olyan titokzatosságot árasztania, amely a mai napig páratlan. A színész 31 évvel a Batman visszatér után ismét felvette a jelmezt A Flash-ben tavaly, az idei Oscar-gálán pedig benne volt a mókázásban, amikor Danny DeVito és Schwarzenegger (Pingvin és Mr. Fagy) heccelni próbálták. Keaton másik leghíresebb szerepe ironikus módon egyébként a 2014-es Birdman, amelyben egy elfelejtett, kiöregedett szuperhőst alakított.

1. Christian Bale (2005–2012)

A Christopher Nolan-féle Sötét lovag-trilógia második része (2008) sokak szerint minden idők legjobb képregényfilmje. Heath Ledger posztumusz Oscar-díjat érdemelt Joker zsigeri megformálásáért, a további szerepekben pedig olyan színészeket látunk remekelni, mint Gary Oldman, Michael Caine, Cillian Murphy vagy Marion Cotillard. Az átváltozóművész Christian Bale igazán kiváló munkát végzett Batmanként: a képregényhőshöz képest egy igazán összetett karaktert tudott hozni. Bemutatja Bruce Wayne belső vívódásait, Batmant pedig kegyetlen igazságosztóként ábrázolja, aki nem rest áthágni a szabályokat. Alakítását sokan dicsérik realizmusa és intenzitása miatt, a sötét tónusú Nolan-filmek igazi ereje pedig végtére a koncepcióban rejlik. Abban, hogy minden részletre kiterjedően aprólékosan kidolgozott, profi munka.