Május 21-én mutatják be Cseh Tamás kiadatlan westerndalait archív felvételeken, vadonatúj lemezen a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében. Sosem hallott és jól ismert dalok is visszaköszönnek a frissen masterelt hanganyagon, melyet a vadnyugati téma kovácsol egységbe.

_MG_7983.jpg
Fotó: Birtalan Zsolt / PIM

Bereményi Géza szövegei és Cseh Tamás korai angol nyelvű szerzeményei mellett amerikai népdal, indián dal és egy versmegzenésítés is helyet kapott a korongon, Cseh Tamás utánozhatatlan előadásában. A lemezbemutató alkalmából szabadtéri fotókiállítás nyílik a PIM–Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből a Károlyi-kert Ferenczy utca felől található kerítésén.

A westerntéma Cseh Tamás életművében izgalmas jelenség – a játék, a szerepjátszás egész életén át jelen volt –, ám az ő nevével fémjelzett bakonyi indiánozás vagy Hadiösvény című regénye miatt mégsem lehet meglepő a hallgatók számára.

CST_western.jpg
Fotó: PIM–Cseh Tamás Archívum

Cseh Tamás a ’60-as években szerzett dalait még önmagának vagy szűk baráti körben énekelte egy szál gitárral, saját angol szövegekkel, amiről számos hangfelvétele tanúskodik. 1970-től már Bereményi Gézával közösen írtak dalokat, köztük a vadnyugati ihletésűeket. Ezekben a westerndalokban sokszor elmosódik a határ a vadnyugat és Budapest között, a romantikán és nosztalgián túl az is kirajzolódik, hogy a legendás karakterek, pisztolyhősök hogyan keresik a helyüket a kádári Magyarország fővárosában.

A PIM–Cseh Tamás Archívum a gyűjteményében lévő, az énekes hagyatékában fennmaradt régi orsós szalagokról és magnókazettákról kutatta fel és gyűjtötte egybe az ismert és további, eddig ismeretlen vadnyugati témájú dalok felvételeit. A hangfelvételek javarészt az 1960-as, 1970-es években készültek. A Cseh–Bereményi-műveken kívül korai Cseh Tamás-dalok, versmegzenésítés és indián dalok is helyet kaptak a lemezen, amelyek közül hét dal eddig sohasem jelent meg hivatalos kiadásban.

A lemezbemutatót kísérő szabadtéri fotókiállításon olyan életképekkel találkozhatnak a látogatók az 1960-as évektől egészen a 2000-es évekig a PIM–Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből, mint az előadások, koncertek megfoghatatlan pillanatai, portrék a konyhából, az albérletből, a színpadról, a vonatról, az utcáról vagy épp egy filmforgatásról, egyedül, barátokkal, szerzőtársakkal.

_MG_7939.jpg
Fotó: Birtalan Zsolt / PIM

A május 21-én 19 órakor kezdődő lemezbemutatón a közös lemezhallgatást követően beszélgetésre kerül sor Horváth Gergely műsorvezető-szerkesztő vezetésével. A beszélgetésen részt vesz Novák János zeneszerző, Cseh Tamás egykori zenésztársa, aki a lemezen is közreműködik egy dalban, Beck Zoltán énekes-dalszerző és Csengey Balázs, a PIM–Cseh Tamás Archívum munkatársa. Az est zárásaként Nóvé Soma énekes-dalszerző játszik el néhányat a lemezen szereplő dalok közül.