Képzeletbeli sétára invitáljuk Önöket Budapest utcáin, terein. Kiváló alkotók jól ismert szobrait szemlélhetjük meg alaposabban, kényelmesen a fotelből, a magyar kultúra napján.

Arany János

Strobl Alajos mészkő mellszobrát 1912-ben fállították fel a Margitszigeten, később a magyar irodalom, képzőművészet és zene nagyjait megörökítő mellszobrokat helyeztek el köré, így jött létre a „művészsétány".

Vörösmarty Mihály

Rieger Tibor mellszobra 1975-ben került a margitszigeti sétányra.

Petőfi Sándor

Izsó Miklós szobrának felállítását hosszas közadakozás előzte meg. Eredetileg a Múzeumkertben akarták elhelyezni, majd néhány további helyszín elvetése után elfogadták a szobrász javaslatát, így került a mű ma a költő nevét viselő térre. Izsó Miklós azonban nem tudta befejezni a művét, halála után Huszár Adolf végezte el a végső munkálatokat.

Móricz Zsigmond

Varga Imre Tiszacsécsén felállított szobrának másolata az íróról elnevezett körtéren kapott helyet 2004-ben.

Jókai Mór

Strobl Alajos szobrához eredetileg oldalkompozíció is készült: két női alak, egyikük olvas, másikuk felpillant az íróra. Ezek sosem kerültek a helyükre, önálló alkotásként láthatóak a Városligetben.

Radnóti Miklós

A költő kerítésnek támaszkodó szobrát tizenegy éve avatták fel a róla elnevezett színház épülete előtt. Varga Imre 1970-ben készült alkotásának másolata került a Nagymező utcába.

Karinthy Frigyes

Paulikovics Iván különleges kompozíciója az író Utazás a koponyám körül című regényét idézi.

Kálmán Imre

Veres Gábor alkotása a Budapesti Operettszínházzal szemközt kapott helyet 2007-ben. A kompozíció része a padon elhelyezett számítógép, melyen hajdan a színház programját böngészhették az érdeklődők

Liszt Ferenc

Marton László szobrászművész, Finta József építész és ifj. Szlávics László iparművész 1986-ban készült alkotása.

Bartók Béla

Somogyi József bronzszobrán a zeneszerző fahasábokat idéző kapuban ál. A monumentális alkotáson tizenegy különböző méretű harang, kolomp látható.

A nyitóképen Marton László József Attila-szobra, A Dunánál...

Képek: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu