fbpx

Kobzos Kiss Tamás emlékére tartanak koncertet Budapesten

Lásd, mit mível a szerelem – Yunus Emre és európai kortársai (12–14. század) címmel tartanak koncertet Kobzos Kiss Tamás emlékére csütörtökön a Batthyány Lajos Alapítvány székházában, a Lónyay–Hatvany-villában.

A Yunus Emre Intézettel közösen szervezett koncerten középkori török és magyar dallamok hallhatók a hódoltságkori török védmű, az Aranybástya romjai között.

A Batthyány Lajos Alapítvány kulturális programsorozata, a BLA|kult keretében zajló rendezvény az UNESCO Yunus Emre-emlékévéhez kapcsolódva emlékezik meg a török misztikus költő halálának 700. évfordulójáról.

Yunus Emre énekeit Magyarországon elsőként Kobzos Kiss Tamás és török barátja, Erdal Salikoglu énekelte 1991-ben, éppen harminc éve, és közös munkásságuk során sokszor műsorra tűzték műveit. 2008-ban közös CD-t készítettek török és magyar nyelven. A koncerten nemcsak Yunus Emre művei hangzanak el, hanem a középkori trubadúrok és vágánsok énekei is. Szerelemről, misztikus elmélyedésről, a világ visszásságairól és örömeiről szóltak a versek a Földközi-tenger két partján, ma is egyetemes üzenettel.

A koncert vendége Miqueu Montanaro (Provence), Kobzos Kiss Tamás másik legendás zenésztársa, aki az okszitán népzene és régi dallamok apostola, zeneszerző.

Az emlékkoncerten Erdal Salikoglu (ének, baglama) és Miqueu Montanaro (ének, furulyák, fuvolák, ney, dob) mellett Csörsz Rumen István (ének, koboz, ud, tekerőlant) és Guessous Mesi (ének, baglama) lép fel.

A nyitóképen Kobzos Kiss Tamás. Forrás: MMA

A rovat további cikkei