Védett régészeti övezetté nyilvánította a kolumbiai kormány azt a helyet, ahol több mint háromszáz éve felbecsülhetetlen arany- és drágakőrakományával a spanyol San José gálya elsüllyedt a Karib-tengeren.

San-Jose_Samuel-Scott-3b_16.jpg
A San José Samuel Scott festményén

„Ez az első alkalom, hogy ilyen mélyen fekvő (600 méter) tenger alatti régészeti örökségi övezetet védetté nyilvánítanak, ez történelmi tettnek számít Latin-Amerikában” – közölte Juan David Correa kulturális miniszter, aki helyi idő szerint szerdán bemutatta a hajóroncshoz vezetett tudományos expedíció első szakaszát, amely kívülről vizsgálta meg a műkincset.

A spanyol armada egyik legnagyobb hajóját a brit haditengerészet süllyesztette el 1708. június 7-én a délnyugat-kolumbiai Rosario-szigetnél, Cartagena de Indias, Bolívar megye székhelye közelében. A gálya aranyat, ezüstöt és drágaköveket szállított az amerikai spanyol gyarmatokról V. Fülöp király udvara számára.

A védelmi és a kulturális minisztérium, valamint a Kolumbiai Antropológiai és Történelmi Intézet (ICANH) vezetésével folyó jelenlegi kutatás feladata a 2015-ben felfedezett hajóroncs felmérése. A kolumbiai hadsereg 2022-ben korábban kiadatlan képeket tett közzé a roncsról, a fotók négy korábbi felfedező misszió során készültek.


A San José pontos elhelyezkedését titokban tartják, hogy megóvják a kalózoktól és más rossz szándékú kincskeresőktől a történelem egyik legjelentősebb régészeti felfedezésének minősített leletet.
A hajóroncs lokalizálása óta azonban heves viták tárgya a fedélzetén található, több milliárd dollár értékűnek tartott szállítmány miatt.

Spanyolország magának követeli a tulajdonjogot egy UNESCO-egyezmény alapján, amelynek Kolumbia nem részese, a bolíviai őslakosok pedig azt állítják, hogy a hajó kincseit az ő földjeikről hurcolták el. Gustavo Petro kolumbiai elnök kormánya azt szeretné, ha az országában maradna a hajóroncs értékes rakománya, hozzájárulva a tudományhoz és a kultúrához.