Gyöngyösi Levente újdonságai

Zene

Az Európai Kórusszövetség 2012-es nemzetközi zeneszerző versenyén 38 pályamű közül nyerte el a három első díj egyikét Gyöngyösi Levente a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) által benyújtott Gloria Kajoniensis című művével. (Érdekesség, hogy szerző egyik műve a verseny előd-rendezvényén hat évvel ezelőtt szintén első díjat kapott.) A győztes kórusműveket a 2012. július 27. és augusztus 5. között Torinóban megrendezendő XVIII. EUROPA CANTAT fesztiválon is bemutatják a nemzetközi szakmai közönségnek, a Gloria Kajoniensist a magyar Magnificat Gyermekkar adja elő Szebellédi Valéria karnagy vezetésével.

Szintén Gyöngyösi Levente kórusműveinek viszi hírét a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar előadásában, énekes és hangszeres szólisták közreműködésével rögízett Ubi Caritas című szerzői lemez. Szabó Soma, a Cantemus Vegyeskar karnagya és egyben a CD zenei rendezője a néhány napja megjelent lemez kísérőfüzetében így ír: "Gyöngyösi Levente művei a XXI. század érzelmi szűrői. A szépség, a szeretet s a remény hangjai szüremlenek át rajtuk. A XX. század erkölcsi, emberi katasztrófái után az avangarde zenei világ kusza, nehezen érthető formai és harmóniai ködbe burkolta a keserű és kiúttalan mondanivalót. Gyöngyösi Levente megtalálta az utat. Az új korszak fellélegzett, elmosolyodott és nagy-nagy szeretettel összekacsintott a művésszel, aki új lendületet, energiát, világos formákat és új színeket állított csatasorba, hogy mi, zenehallgatók ismét megtalálhassuk rohanó világunkban a harmóniát."

Rövid augusztusi szünet után szeptemberben újra a figyelem középpontjába kerül Gyöngyösi Levente, hiszen a Budapesti Mahler-ünnep keretében hangzik el első alkalommal III. (Születés) szimfóniája. A Budapesti Fesztiválzenekar felkérésére komponált mű Mahler ? Alma Schindlerhez címzett szerelmi vallomásként értelmezett ? V. szimfóniája párdarabjaként szólal majd meg. A műsor-összeállítás nem véletlen: Mahlerhez hasonlóan Gyöngyösi Levenete is szívesen komponál személyes élmények alapján. Az ihlet forrása ebben az esetben kislánya, Hanga 2011. decemberi érkezése volt. A négytételes (I. Fogantatás, II. Belül, III. Születés, IV: Kívül) mű központi gondolata a születés misztériuma.

A zeneszerzővel ? részletes életrajzát ide kattintva olvashatják el ? hamarosan hosszabb beszélgetést hallhatnak a Fidelio Klasszik augusztus 4-i műsorában, illetve az adást követően a Fidelio.hu-n.