A konferenciát megelőzően együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA); a megállapodásban több közös kulturális program ? így kiállítások, konferenciák, koncertek ? jövőbeni megrendezése szerepel. A dokumentumot Tan Ping, a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia alelnöke, valamint Fekete György, az MMA elnöke írta alá a Pesti Vigadóban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Jankovics Marcell, az MMA alelnöke jelenlétében.

_D0A0115_Copy
Tan Ping és Fekete György

Tan Ping kiemelte: ?az együttműködési megállapodás aláírásával jövőbeli terveinket kell meghatároznunk, nincs más dolgunk, mint hogy együtt építsük tovább barátságunkat a kultúra területén?.

Fekete György hangsúlyozta: ennek az aláírásnak nem ez a perc a nagy alkalma, hanem azok az évek, amelyekben a kölcsönös kapcsolat gyümölcsözhet. A Pesti Vigadó két emeletén látható kínai művekről elmondta: ebben a tradicionális épületben ez a kiállítás a ?szépség himnusza?.

Érintkezések?

Az aláírást követően megkezdődött a kínai hagyományos kultúrát bemutató Érintkezések? című konferencia. Az eseményt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitotta meg, aki kifejezte csodálatát a kínai művészettel és szimbólumrendszerrel kapcsolatban, valamint hangsúlyozta a több ezer éves motívumok és formák jelentőségét a kultúrában.

_D0A0180_Copy

Jankovics Marcell beszédét követően dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a konferencia résztvevőit. ?Mindannyiunk számára nagy jelentőséggel bír a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia néhány perccel ezelőtt aláírt megállapodása, hiszen mindannyian részesei vagyunk annak a gazdag együttműködési programnak, amelynek köszönhetően értékes kulturális programok jöhetnek létre? ? hangsúlyozta. Az államtitkár elmondta, hogy a két ország közötti együttműködés nagyon erős, és a magyar emberek különösen nyitottak a keleti és azon belül is különösen a kínai kultúrára. Érzékelhetően nő az igény egymás kultúrájának megismerése iránt mindkét nemzet részéről.

_D0A0185_Copy

Magyaroszág és Kína kulturális együttműködéséről az államtitkár így fogalmazott: ?Egy régi kínai közmondás szerint: amikor fivérek összedolgoznak, a hegyek arannyá változnak. Ha ezt a régi mondást fontosnak tartjuk, érzékelhetjük, hogy Kína és Magyarország kulturális együttműködése is ezen az elven alapszik. Az egymás iránti tisztelet és megismerése iránti vágy sokszor abban gyökerezik, hogy Magyarország jelenlegi pozíciója a keleti és a nyugati kultúra határvidékén helyezkedik el. Ám ennél talán még fontosabb, hogy a magyar népvándorlás időszakában egyfajta közös kulturális gyökérből táplálkozott a magyar és a kínai kultúra. Az a kínai kultúra, amely tekinthető a civilizáció egyik bölcsőjének is.?

Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond