Az ötállomásos turnén részt vesz Láng Zsolt, az Aurevoir. zenekar, a Verseitek Dallama, Heincz Gábor Biga, OliverFromEarth, Vida Gábor, Hrutka Róbert, Udvaros Dorottya, Vecsei H. Miklós, Adorjáni Bálint, Kacsó Hanga és Beck Zoltán is.

Az eseménysorozat Gyergyószentmiklóst, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt, Kolozsvárt, Torockót érinti, az állomások között ott az EgyFeszt és a Double Rise is.

A Petőfi Kulturális Ügynökség 2022 januárjában indította az Irodalmi Karavánt, a Kárpát-medencét érintő irodalmi-zenés programsorozatot, amelyben népszerű szerzőkkel és fontos irodalmi témákkal találkozhatott a közönség. Kortárs és klasszikus, irodalmi évforduló és új kötetmegjelenés, koncert és színház – a paletta széles, ráadásul a fókusz az idei évben a 200 éve született Petőfi Sándor életére helyeződik. Augusztus 4. és 12. között zajló ötállomásos turnén szerepel kiállítás, Petőfi-kvíz és -előadás, 20. századi szerzőket bemutató program, sok izgalmas beszélgetés és egy új, könnyűzenei-irodalmi produkció, a Paronim – Petőfi Kultplusz is.

Augusztus 4–6. között a közönség az EgyFeszt Színház- és Könyvudvarában találkozhat izgalmas előadásokkal. Fellép Skoperda Nóra & Nagy Gergő duója,az Aurevoir., lesz beszélgetés Vida Gáborral és Láng Zsolttal, továbbá Szőcs Géza örökségéről, megnyílik a Huszonhat év – Petőfi200 kiállítás, bemutatkozik a helyőrség.ma antológia, Hrutka Róbert és Udvaros Dorottya pedig Bereményi–Cseh Tamás-estjét adja elő.

A Paronim – Petőfi Kultplusz, amely a klasszikus, elmúlt korok költőinek, kiemelten a 200 éve született váteszi költőnk, Petőfi hatását mutatja be a könnyűzene eszközeivel, kortárs alkotóművészek munkásságán keresztül, OliverFromEarth, Heincz Gábor Biga és Juhász Anna közreműködésével, Gyergyószentmiklóst követően, augusztus 7-én Csíkszeredában, 8-án Székelyudvarhelyen, 9-én Kolozsváron látható.

Erdély legjelentősebb zenei-irodalmi fesztiválja a torockói a Double Rise. A Petőfi Kulturális Ügynökség augusztus 10–12. között a POKET–Petőfi Pajtában kínál változatos programokat, amelynek házigazdái Vecsei H. Miklós színművész és Juhász Anna irodalmár. A közönség találkozhat a Classical Lounge – Nagy klasszikusok fiatalon programmal, a Petőfi feat. POKET Quizzel, illetve olyan népszerű előadásokkal, mint a Kártyajáték, Beck Zoli és Vecsei H. Miklós közös estje, a Nem akarok –  Nemes Nagy Ágnes100, a Ki vagyok én? – Petőfi arcai zenés irodalmi est Háy Jánossal és Rozs Tamással és a Huszonhat év – Privát Petőfi előadással. Különleges irodalmi estek és beszélgetések közül is válogathatnak az érdeklődők. Lesz rendhagyó József Attila-est Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergővel, a Platon Karataev frontemberével A térképről nem lehet lemenni címmel, beszélgetés Visky Andrással a Kitelepítés című kötetről Juhász Anna közreműködésével, Balla Gergő, valamint Vecsei H. Miklós részvételével. Utolsó erdélyi állomásaként a torockói Fő térre érkezik a Huszonhat év – Petőfi Sándor200 szabadtéri vándorkiállítás is. A gazdag programkínálatban szerepel a Pilinszky János és Csoóri Sándor műveit felhasználó QJÚB-koncert, és itt is bemutatkozik a Paronim – KultPlusz előadás.

Nyitókép: a Paronim – Petőfi Kultplusz produkció közreműködői. Fotó: Bach Máté