Három, innovatív kezdeményezéseiről is ismert intézmény, egy előadó-művészeti szervezet, egy egyetem és hazánk egyik vezető kulturális létesítménye együttműködésében nyílt kiállítás tervezőgrafikus hallgatók plakátjaiból Csak zene címmel a Müpában egy vándorkiállítás első állomásaként.

A Danubia Zenekar, amely folyamatosan keresi az együttműködést különféle zenei műfajok és más művészeti területek képviselőivel is, plakátpályázatot hirdetett a METU 2024. februári Projekthetéhez kapcsolódva. Olyan plakáttervek beérkezését várták, amelyek szubjektív szemszögből láttatják a zene összekötő erejét, híd szerepét, továbbá vizuális nyelvezetükkel frissességet, lendületet, humort, kreativitást hordoznak magukban, bátran nyúlnak a képi metaforák használatához.

Több mint száz plakátterv érkezett a pályázatra, melynek legjobbjai a május 4-én nyílt kiállításon láthatóak. A Csak zene című tárlaton a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék Tervezőgrafika szakos hazai és nemzetközi hallgatóinak 44 kiválasztott plakátja szerepel.

danubia-metu-mupa_csak zene van_kiallitasmegnyito4_foto_szabo peter.jpg
Több mint száz plakátterv érkezett

A vándorkiállítás célja, hogy a hagyományos plakátművészet segítségével mutassa be két művészeti ág, a zene- és a képzőművészet egymásra hatását, egyben demonstrálja a plakát új vizualitásban betöltött szerepét. A tárlat május 15-ig látható a Müpában, majd a nyár folyamán  Veszprém új rendezvényhelyszínén, a designboltként, galériaként és közösségi térként is működő Kunszt!-ban is lehet találkozni az alkotásokkal.

A beérkezett műveket négytagú zsűri értékelte: Hámori Máté, a Danubia Zenekar művészeti vezetője, karmestere; Kádár-Csoboth Judit, a Danubia Zenekar kommunikációs vezetője; valamint Gál Krisztián és Tóth Andrej grafikusművészek, a Magyar Plakát Társaság tagjai, a METU oktatói.

Díjazottak: 1. helyezett – Szabó Réka; 2. helyezett – Nghia Nguyen; 3. helyezett – Fábián Lili; Különdíj – Piri Noémi

Fotók: Szabó Péter