fbpx

Közösen mutatja be a Háry Jánost a Pannon Filharmonikusok és a Bóbita Bábszínház Pécsen

Muzsikusok, operaénekesek és bábszínészek összjátékában kel életre Kodály Zoltán Háry Jánosa a pécsi Bóbita Bábszínház és a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) közös produkciójában csütörtökön és szombaton Pécsett.

A Háry János című daljátékra épülő, Halasi Dániel rendezésében megvalósuló bábelőadás – amelynek eredetileg tavaly novemberre tervezett bemutatója a pandémia miatt csúszott idén tavaszra – először május 12-én este hét órakor, majd május 14-én délután háromkor látható a pécsi Kodály Központ hangversenytermében.

Az öt éven felülieknek szóló, Paulini Béla és Harsányi Zsolt szövegkönyve alapján megvalósult produkció legfőbb szerepeiben Váradi Marianna, Haja Zsolt, Bognár Szabolcs, Vermes Tímea, Megyesi Schwartz Lúcia, Balogh Eszter énekművészeket láthatja és hallhatja a közönség.

Kodály Zoltán műve méltán örök érvényű. A mai szlengben kamukirálynak is titulálható Háry hangzatos történetei bejárták a világot. Legenda született a huszárból, aki legmesszebb jutott a falujától, így a messziről jött ember azt mond, amit nem szégyell.

Sokrétegű, mélyen elgondolkoztató, egyben szórakoztató mű, egy zenében elmesélt, színes és kacagtató történet, ugyanakkor rendkívül összetett és árnyalt, így nemcsak minden korosztály, de minden gondolkodó elme megtalálhatja a maga kapcsolódási pontját benne.

Mindenki a maga szintjén, módján fogadhatja be tehát a történetet, igazi családi előadás készül. Az időnként füllentő, konfabuláló kamaszok, a mesére vágyó kisgyermekek és az őket megérteni igyekvő szülők is bőven találnak szórakoztató, tanító kapaszkodókat a darabban.

A Háry János Kodály Zoltán eredetileg öt kalandból álló, 1926-ban, a Magyar Állami Operaházban bemutatott daljátéka. A darab egyik jelentősége abban áll, hogy általa a magyar népdal bekerült a magyar színházakba. Külföldi színházakban nem tudott repertoárdarab lenni, de Kodály 1927-ben a daljáték legjellegzetesebb dallamaiból összeállított egy hattételes zenekari szvitet. Ennek az ősbemutatója New Yorkban zajlott le nagy sikerrel. Az operaváltozat eltűnt a külföldi operaházak repertoárjáról, de a belőle készült szvitet ma is szívesen játsszák a világ nagy hangversenytermeiben.

Az előadásokon közreműködik a Bóbita Bábszínház társulata: Matta Lóránt, Mag Eszter, Illés Ilona, Várnagy Kinga, Papp Melinda, Czéh Dániel és Arató Máté bábművészek, mellettük pedig a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa, a Pannon Gyermekkar is fellép.

Az egyelőre két alkalommal látható előadás zenei vezetője és karmestere Vass András, a PFZ állandó karmestere, míg a bábszínpadi adaptációt Szabó Attila készítette, a produkció báb- és díszlettervezője pedig Mátravölgyi Ákos Blattner Géza-díjas alkotó.

A produkció a Bóbita Bábszínház és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A produkciót eredetileg három alkalommal játszották volna, de a szombat estére tervezett fellépés elmarad.

Jegyinformációkról, az előre megváltott harmadik előadásra szóló jegyek visszaváltásáról és a darabról további tudnivalók, részletek a pfz.hu oldalon olvashatók.

Fotók: Kalmár Lajos

A rovat további cikkei