Ötéves a Művészetek Palotája

Kultpol

 

2005. március 14-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar koncertjével, Kocsis Zoltán vezényletével nyílt meg hivatalosan a Művészetek Palotája. Csütörtökön az elmúlt öt év eredményeit összegző, értékelő sajtótájékoztatót tartottak, a születésnapot az intézmény többféle programmal, játékkal, új kedvezményekkel ünnepli.

 
Kiss Imre, az intézmény vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kijelentette: rendkívül fontosnak tartja, hogy a Művészetek Palotája kormányokon átívelő projekt volt, és ma is politikától független kulturális intézmény. Kiemelte, hogy a külföldi sajtó is folyamatosan ír az intézményről, ami nagyban hozzájárul az országimázs pozitív alakításához.
 
- A Művészetek Palotája révén sokkal szélesebb körben vált láthatóvá a magyar zene - mondta Batta András, a Zeneakadémia rektora. Hozzátette, hogy a Zeneakadémia diákjai számára is rendkívül fontos helyszín a Müpa, hiszen számos diplomakoncertet tartanak ott.  
 

Kocsis Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a termek multifunkcionalitása révén rendkívül sokszínű repertoárt tudnak fenntartani az épületben otthonra talált Nemzeti Filharmonikusokkal, hiszen korábban nehézségekbe ütközött például egyes Schönberg-operák előadása. Hasonló szempontokra mutatott rá Török Jolán, a Müpához tartozó Nemzeti Táncszínház vezetője is: a Művészetek Palotájában 25 olyan táncprodukció született, amelyet szinte csak ott lehet előadni. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója is arról beszélt, hogy a Müpa kiállítóterei segítenek abban, hogy Budapest bekapcsolódhasson a nemzetközi kortárs művészeti életbe.

 
A statisztikákból kiderül, hogy 2005 márciusa óta összesen 5387 rendezvénynek adott otthont az épületegyüttes: ebből 2365 volt kulturális színpadi rendezvény (klasszikus zene, opera, színház, tánc, jazz, világzene, könnyűzene), 1357 múzeumi, családi és ifjúsági program, kiállítás, 660 üzleti, 1002 pedig másféle (konferencia, háznézés, stb.) esemény. Ezekre a rendezvényekre 3,5 millióan voltak kíváncsiak, egytizedük külföldről érkezett, ötvenezren diákok voltak.
A Művészetek Palotája honlapját több mint kétmillióan keresték fel 154 országból, olyan távoli helyekről is, mint Izland, Dél-Afrika, Kazahsztán, Üzbegisztán, Katar, Libanon, a Fülöp-szigetek, Nepál vagy Panama.
 
Az épületet, illetve az intézményt az elmúlt években több díjjal is elismerték: például 2006-ban a Café Momus és a Fiabci-díjat, 2007-ben a Fiabci Közönségdíjat nyerte el az épület, 2008-ban a Magyar Grafikai Stúdiók Egyesületének Aranyrajzszög-díjával jutalmazták a Müpa grafikai arculatát.
 
 

Érdekesség, hogy egyidejűleg 2007. február 10-én voltak a legtöbben a színpadon: 327 szereplő kellett ahhoz, hogy előadják Mahler VIII., az Ezrek szimfóniája című darabját. A leggyakrabban játszott mű az öt év alatt Kodály Galántai táncok című kompozíciója volt, ez összesen tizenkilencszer hangzott el.  

 
Az évfordulóhoz kapcsolódva több eseményt is rendeznek. Nemrég fotópályázatot hirdettek Élmény! Minden tekintetben címmel, amelyre majdnem hétszázan jelentkeztek 3388 fotóval. A legjobbakat március 14-től láthatja a közönség az előcsarnokban. Az évfordulóra Élményképek címmel megjelent egy fotóalbum, amely az elmúlt öt év legszebb pillanatait idézi meg több tucat felvétel segítségével.
 
Március 14-én a Magyar Televízió egyórás műsorral köszönti a Müpát, amelyben felelevenítik az elmúlt évek előadásait. Megújul az intézmény honlapja, és az eddigiek mellett további szolgáltatásokat is nyújt majd. Elindul a Müpa-klubtagsági rendszer: az Élmény-kártya, valamint a támogató jellegű Ínyenc-kártya segítségével a tagok egyedi tájékoztatást, kedvezményeket, esetenként exkluzív meghívásokat is kapnak.