fbpx

Az alapgondolat az együttműködés

A polgármester kiemelte, hogy a pályázat széleskörű összefogás eredménye, amely nem csupán a város, hanem a régió felemelkedését is szolgálhatja. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázat a térség- és közösségfejlesztést célozza, olyan megoldásokat keresve, melyek egész Európában aktuálisak ? mondta. Felidézte: két esztendővel ezelőtt kezdődött meg a munka a pályázatért felelős stratégiai munkacsoport felállításával, amelyhez ? a térségi jelleget erősítendő ? számos Balatont képviselő szervezet is csatlakozott.

A programalkotás fontos állomása volt a művészeti tanács felállítása, melynek feladata a művészeti program összeállítása volt ? közölte, hozzátéve: a programnak sikerült ?a politika fölé helyezkednie?, a pályázat megalkotásában civil szervezetek és veszprémi polgárok is részt vettek.

veszprem_Fb
Fotó: Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázó Facebook-oldala

Mészáros Zoltán, az EKF 2023 Művészeti Tanácsának elnöke elmondta, hogy komoly vita előzte meg a város régióval való közös indulását, de mára beigazolódott, hogy jó döntés volt.

A pályázat független nemzetközi szakértői testülete múlt héten csütörtökön tette közzé, hogy Debrecen mellett Győr és Veszprém pályázatait ajánlja az Európa Kulturális Fővárosa projekt döntőjébe.

A tanácsadó testület 2018 végén tér vissza és tesz ajánlást az EKF 2023 pályázat magyarországi nyertesére.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok a nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén. A kiválasztandó magyar város második alkalommal viselheti majd az Európa Kulturális Fővárosa címet, ezúttal az Egyesült Királyság egy városával közösen. 2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa.

Forrás: MTI

A rovat további cikkei