fbpx

Fiatal költők és írók Frankfurtban

?A már befutott szerzők mellett idén újdonság volt, hogy kezdeményezésemre elértük, hogy több mint hatvan fiatal költő és író arca és műveik lefordított részletei is megjelentek a magyar pavilon falaira kihelyezett monitorokon. Több mint hatvan új arc és tehetség… Én pedig örömmel láttam, hogy az arra sétáló közönség: szerkesztők, ügynökök, kiadók munkatársai és a világ minden tájáról érkező olvasók megálltak egy percre a monitorok előtt, elolvasták a szövegrészleteket, ismerkedtek a magyar irodalom következő nemzedékének ? többek között Shrek Tímea, Dezső Kata, Pejin Lea, Pataki Tamás és Bék Timúr ? munkájával és művészetével? ? fogalmaz Fekete Péter, aki reméli, hogy ez az új nemzedék méltán fogja képviselni országunkat az európai és a világirodalom horizontján.

20181011_1719021

 

A kultúráért felelős államtitkár a Facebook-oldalán közzétett írásában köszönetet mond a szervezőknek és a társintézményeknek azért, hogy lehetővé tették, hogy a nagy öregek mellett a fiatalok is megjelenhessenek. ?Szép példa ez arra, hogy a nemzeti intézmények összefogásával, egymást kölcsönösen segítő munkájával nagy sikereket lehet elérni? ? fogalmaz, hozzátéve: ?a megnyitó után tapasztalt könyvszakmai szakemberek vezetésével bejártuk a városméretű könyvvásár területét, idegenvezetésüknek hála megismertem, hogyan működik a nemzetközi könyves világ, továbbá hogyan adják-veszik szorgalmas könyvügynökök egymás között azokat a műveket, amelyeket eddig csak olvasóként ismerhettem?.

20181011_1713301

 

Az idei Frankfurti Könyvvásárt október 9-én este nyitották meg. Az ünnepi megnyitó szónokai az identitások sokfélesége és a mindenkit megillető alapjogok tisztelete mellett álltak ki, rámutatva, hogy a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója egyidős az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával.

 

Az ötnapos vásáron idén 110 országból nagyjából 7500 kiállító vesz részt.

A rovat további cikkei