csk_1

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: ez volt az első alkalom, hogy a múzeumok, a közművelődési intézmények és a könyvtárak módszertani központjai összefogtak egy nyitott, aktív és együttműködő társadalom fejlesztésének érdekében. A projekt eredményei várhatóan hatással lesznek a kulturális szakterület fejlődési irányaira az elkövetkező 10-15 évben.

A helyettes államtitkár a projekt eredményeiről szólva a Kultúra.hu-nak elmondta: az elmúlt három év legnagyobb eredménye, hogy az ország településeinek mintegy egyharmadát, illetve több ezer kulturális intézményt, közösséget és szakembert értek el sikeresen a módszertani fejlesztésekhez kapcsolódó valamely tevékenység során.

Dr._Fulop_Peter_helyettes_allamtitkar_Emberi_Eroforrasok_Miniszteriuma_
Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a projekt a kulturális intézményrendszer eszközeivel segítette az önkormányzatok, múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények, civil szervezetek és a lakosság közötti kapcsolatok megerősödését, nagy mértékben hozzájárult az aktív közösségek számának növeléséhez.

Dr._Cseri_Miklos_foigazgato_Szabadteri_Neprajzi_Muzeum_
Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója

?Több szempontból is nagyon fontos ez a projekt. Az egyik kiemelendő ezek közül az a tapasztalás és felismerés, hogy a talán legösszetettebb, legizgalmasabb kulturális intézményformának számító múzeumok képesek arra, hogy integrálják és összefogják a kulturális terület más ágait. A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal karöltve kialakított hálózatosodás, melynek során mentorokat és koordinátorokat helyeztünk el, olyan minta és szerveződési forma, ami nagyon jól hasznosítható a többi intézmény számára is? ? mondta a főigazgató a Kultúra.hu-nak.

Zavogyan_Magdolna
Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője kiemelte többek között az intézmény módszertani központként betöltött funkcióját. Mérföldkőként tekint a projektre és bízik a folytatásban. Beszédében elmondta, hogy a Cselekvő közösségek mindhárom ? az összefogásban részt vevő ? kulturális terület számára szolgál lehetőségekkel. Külön kiemelte azt, hogy ezúttal a kistelepülésekre is kellő hangsúlyt fektethettek, valamint beszélt arról is, mennyire fontosak a társadalom egésze szempontjából az önkéntesen aktív közösségek.

Feher_Miklos_igazgato_Orszagos_Szechenyi_Konyvtar_Konyvtari_Intezet_
Fehér Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet igazgatója

Fehér Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet igazgatója kiemelte a közösségi alapon működtetett könyvtárak egyre jelentősebb szerepét. A projektről így nyilatkozott portálunknak: ?A könyvtárak könyvekkel, irodalommal dolgoznak, mindeközben elmélyülnek. Ha az ember olvas egy regényt, belemerül egy másik világba, a mi hivatásunk ehhez hasonlítható. Ez a projekt azonban arra ösztönzi a szakma munkatársait, hogy ebből a külön világból a reál világ folyamataiba kapcsolódjunk be, nyíljunk meg különböző tevékenységek által, legyen ez akár elemzés, kutatás, esetleg közvéleményi érdeklődés felmérése. Nagyon komoly szemléletváltozás ez a könyvtárosok oldaláról: a projektnek köszönhetően került ez a szerepvállalás kiemelt helyre a fontossági sorrendben.?


konferencia_csk


Az elmúlt három évben a Cselekvő közösségek projekt 18 megyére kiterjedő, 60-80 fős kulturális közösségfejlesztő mentorhálózatának munkatársai több mint 2500 kulturális intézménnyel vették fel a kapcsolatot, 905 közösség számára tették hozzáférhetővé a projekt által szakmai támogatásként nyújtott lehetőségeket, és 420 közösséget mentoráltak. 51 képzés valósult meg 950 fő részvételével.

Az NMI koordinálása alatt több tízezer ember bevonásával hét kutatást sikerült végezni, ezek célja a kulturális közösségfejlesztő folyamatok figyelemmel kísérése, a tapasztalatok összegzése és innovatív javaslatok megfogalmazása volt.

csk_2

A projekt során a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felhívására civil szervezetek, valamint múzeumi, könyvtári és közművelődési intézmények együttműködésével 17 megyében 25 mintaprojekt jött létre. A résztvevő intézmények többféle megyei szakmai rendezvényt bonyolítottak le a három év alatt, a 73 esemény több mint felét az Országos Széchényi Könyvtár szervezte. Hazai és nemzetközi konferenciák, szakmai tanulmányutak jöhettek létre ebben a közhasznú összefogásban.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében 2017-ben indult el a Közösségek Hete rendezvénysorozat, amely az elmúlt három évben országszerte csaknem ezer települést és ennél sokkal több közösséget mozgatott meg.

2017 szeptembere óta működik az Országos Széchényi Könyvtár vezetésével fejlesztett Cselekvő Közösségek Wiki, a projekt közösségi enciklopédiája, amely lehetőséget teremt a módszertanok folyamatos frissítésére. A több mint 200 szócikket a szakmai megvalósítókon kívül az érdeklődők is szabadon szerkeszthetik, a szócikkbázist is gyarapíthatják.

Az NMI gondozásában létrejött az online közösségi tanulási és motivációs rendszer.

A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében, hárommilliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással.

MTI/Kultúra.hu