NYMD_2016_10_08-00063_MG_0068

A 13. alkalommal megrendezendő Nyitott Műtermek Délutánja idén is számos izgalmas programmal várja a képzőművészet szerelmeseit. A 13. alkalomra való tekintettel 13 művész világába nyerhetünk betekintést szervezett műtermi és galériás séták során. Ezek mellett egy különleges városi sétába is bekapcsolódhatnak az érdeklődők, amelyet a Színes Város Budapest tűzfalfestő fesztivál kurátora tart.

 

Fontos események ezek a séták, hiszen a kortárs képzőművészet képviselőivel személyesen találkozhatnak a résztvevők, és a szakmai vezetők segítségével közelebb kerülhetnek ezen szcénának megismeréséhez és bennfentesekké is válnak. Egy kicsit. A Nyitott Műtermek Délutánját idén is a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében rendezik meg október 6-án és 7-én.

Ahol a színek laknak
Időpont: október 6., 11:00
Facebook-esemény: Nyitott Műtermek ? Ahol a színek laknak

 

Gyerekszoba, festőállvány, konyhapult és ecsetarzenál. Egy hűvös kert és megannyi festmény! Soós Nóra és Győri Márton otthona a műtermük is egyben, ahol a hétköznapi teendők legszervesebb része az alkotómunka. Ecsetjeik párhuzamosan futnak egymás mellett, ahogy a színeket keverik és összeállítják a kompozíciók rétegeit. Játékosság, szépség és az élvezetes vizualitás ugyanúgy jellemzi festményeiket, mint az aktuális társadalmi események feldolgozása, az érzelmek képi kivetítése és az őszinteség. Képeik olyan kedveltek, hogy divattervezőkkel együttműködve hordhatóvá teszik a művészetet. Gyere velünk, hogy megérezd a kortárs művészet közvetlenségét Nóra és Márton festményei között!

38208416_1716271945159182_5026166193740840960_n

Három fotográfus/133 lépés ? Fotográfiai séta a 8. Kerületben
Időpont: október 6., 16:00
Facebook-esmény: Nyitott Műtermek ? 3 fotográfus/133 lépés

 

A séta első állomása a Molnár Ani Galéria, ahol a Hong Kong-i egyetemen tanító Waliczky Tamás fotó alapú munkáival ismerkedhetnek meg a túra résztvevői. Waliczky Tamás munkáinak középpontjában az a kérdés áll: hogyan lát az ember? Ez a kiállítás valóságos és elképzelhető kameratípusok és a velük alkotható képek körül forog.

Míg Waliczky azt a kérdést teszi fel, hogyan látunk, a szomszédban, a TOBE Galéria termeiben Dora Kontha munkái egy belső, absztrakt világ megfogalmazásai elsősorban. Ő arra használja fel a nyersanyagot, hogy annak fizikai és kémiai tulajdonságait alkalmazva, a minket körülvevő reális világ leképezése helyett egy belső világot vetítsen ki. A személyes életérzését fogalmazza meg, a média által adott lehetőségek kiaknázásával. Drégely Imrével, a kortárs magyar fotográfia egyik legtermékenyebb alkotójával a túra harmadik állomásán, a Horánszky utcai ArtBázisban találkozunk a saját képei között. Drégely képfelfogása világos és konzekvensen alkalmazza, bármely eszközzel alkotja is meg azokat. Megismerkedhetünk még itt polaroid képekkel csakúgy, mint digitális nyomatokkal, és ennek kapcsán beszélgetünk a művésszel a legfrissebb és régebbi projektjeiről egyaránt.

Dimenziókon át!
Időpont: október 7., 11:00

Facebook-esemény: Nyitott Műtermek ? Dimenziókon át!

 

Ezen a sétán három olyan művészhez látogatunk, akik bátran váltanak dimenziót, hogy kiterjesszék a művészi kifejezés határait. Bár a szobrászat hagyományosan háromdimenziós műfaj, Bálványos Levente reliefjei annak határterületén mozognak: mintha a két dimenzió felé tartanának. Barabás Márton festményei a síkok és tér kapcsolatát kutatják, de megnézünk olyan, talált tárgyakból készült műveit is, melyek képekké alakultak, hogy a matematika és a zene összefüggéseit vizsgálják. Molnár Zsolt grafikái szintén átértékelik a képzőművészet megszokott térviszonyait, mert esetükben a sík ábrázolás térbeli struktúrákká bővül. A három alkotó egymástól eltérő témákkal foglalkozik, mégis közös bennünk, hogy nem fogadják el a látható világ egységét, amelyet a hagyományos perspektivikus ábrázolás sugall, a valóság elemeit inkább részekre bontva, azokat egyenértékű összetevőkként kapcsolják össze.

43000428_1799496543503388_3373374890324262912_n

 

Színes város tűzfaltúra
Időpont: október 7., 13.30

Facebook-esemény: Nyitott Műtermek ? Színes Város Tűzfal Túra

 

Ma már Budapesten sem számít meglepő kijelentésnek, hogy a városban barangolva, munkába menet, A-ból B-be rohanás közben is találkozhatunk igazi műalkotásokkal az utcán.

A Színes Város Budapest művészeti tűzfalfestő fesztivál 2014 óta minden évben a magyar és nemzetközi urban art szcéna fiatal és tehetséges alkotóit hívja meg festeni a fővárosba, hogy színesebb és izgalmasabb pontjai születhessenek a ?városnak. Kezdetektől fogva cél a műfaj sokszínűségének bemutatása és a művészet közelebb hozása a városlakókhoz. E séta alkalmával Nádudvari Noémi, a fesztivál kurátora a VII. kerületben vezeti végig az érdeklődőket, hogy 18 falat érintve ? melyek közül sajnos hét darab már hamarosan nem lesz látható ? meséljen az alkotások hátteréről, történetéről, az alkotásról és a fesztivál kulisszatitkairól is.

Még hogy a művész a fura
Időpont: október 7., 16:00

Facebook-esemény: Nyitott Műtermek ? Még hogy a művész a fura

 

Hagyjuk már azt a romantikus képet, hogy műterem csak tetőtéri üvegkalitka lehet! A Bartók-negyedben progresszív képzőművészetet rejt az utcáról nyíló pinceajtó! A grafikusok csak metszetben gondolkodnak? Felejtsd el és nézz szembe a tradicionális és unikális eljárásokkal és azok vegyületeivel! Mit csinál egy szobrász egy slaggal és egy darab márvánnyal? Kérdezd meg tőle! A tű és cérna funkciója, hogy lukakat tüntessenek el, elfedjék a kisebb anyaghibákat, kibékítsék a ruhát a viselőjével. De mi köze ennek a képzőművészethez? Több ezer öltés láttán rájössz. Szereted az állatokat? Akkor nem szereted a trófeákat. És ha azt mondom, hogy létezik állatbarát trófea? Meglátod! A kortárs szentkép szópárosítás igen ritka, mégis egész közel kerülhet egymáshoz egy művész fogalomtárában. Nézz le és maradj nyitott!

 

További információ a www.nyitottmutermekdelutanja.hu oldalon található.

Fotó: Nyitott Műtermek Délutánja Facebook-oldala