A tárlat elnevezése zseniális, hiszen olyan képi megoldásokat, olyan technikákat láthatunk, amelyek rájátszanak az érzéki vagy jelen esetben a képi csalódásra.

blockcsoport_alatszatcsal_budapest_galeria
Block-csoport: Künstlerhaus (Bécs) enteriőr (2016)
Forrás: Budapest Galéria

A magyar Block-csoport és számos bécsi képzőművész 2015-ben állt össze egy közös kiállítás erejéig. ?A projekt központi gondolata a művészet látványteremtési gyakorlatának vizsgálata, ennek ?átvilágítása? és az így felmerülő kérdések értelmezése volt? ? olvasható a Budapest Galéria oldalán a cím magyarázata.

A Block-csoport 1990-ben alakult meg egy németországi ? kölni ? út során magyar fiatal képzőművészekből. Ezt követően számos közös kiállítást, performanszt szerveztek, a csapat pedig hol bővült, hol fogyatkozott. Jelenlegi tagjai Nagy Árpád, alias Pika, Nayg István, Palkó Tibor, Sebestyén Zoltán és Taskovics Éva. A látszat csal 2015. november elejéig volt látható a bécsi Künstlerhausban. Az ötlet ? vagyis a látszat és a valóság kapcsolata ? a Block-csoport víztócsa performanszából nőtt ki, ehhez hasonló interpretációs játék pedig helyet kapott A látszat csal tárlaton is.

20170330_171436

A kiállítóterembe lépve a látogató kisebb képeket láthat a falon egymás mellett, amelyek szomszédságában még kisebb kivetítők kaptak helyet. A kivetítőkön ugyanaz a tárgy látható, mint a képeken azzal a különbséggel, hogy a kivetítőn egy jelent, egy ismétlődő képsor játszódik le az adott tárggyal.

De akad ledekkel kivilágított kép is, amely mozgásra kapcsolódik be. Ahogyan belépünk, a teremben felvillannak az izzók és az addig csupa meztelen női testeket ábrázoló alkotáson burkát viselő hölgyek jelennek meg, de ugyanezt a megoldást alkalmazták egy konyhai háttérnél is, ahová aztán a ledek egy imádkozó atyát ?varázsolnak? oda. Akad egy óra is a kiállított darabok között, amely mögé egy tükröt helyeztek el, így ha oldalról szemléljük az alkotást, akkor fordítva ketyeg az óramutató, tehát visszafelé halad az idő. Ezekkel a képekkel, interpretációs játékokkal is a látszat és a valóság közötti különbségre hívják fel a figyelmet az alkotók.

20170330_170534

A cím nem mellesleg Platón azon filozófiájának továbbgondolása, miszerint az anyagi világ a lelki világ visszatükröződése.

Így a művészeti világ is csupán az anyagi világunk leképezése, vagyis a valóság képmása. Ezt a látszatot kívánták tehát megmutatni a bécsi és a magyar művészek, a vállalkozás pedig mindenképpen sikeres és elgondolkodtató lett.

A kiállítás április 16-ig tekinthető meg a Budapest Galériában.

 

Kiállító művészek:

Ausztria (Künstlerhaus Wien): Josef Danner, Uta Heinecke, Hubert Sielecki, Maria Temnitschka, Gerlinde Thuma

Magyarország (Block-csoport): Nagy Árpád/Pika, Nayg István, Palkó Tibor, Sebestyén Zoltán, Taskovics Éva

 

Fischer Viktória