Enyedi Ildikót és Mészáros Mártát rendezőként és íróként is meghívták. A magyar meghívottak között van még M. Tóth Géza filmrendező, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező, Deák Kristóf filmrendező, Udvardy Anna producer és Pataki Éva író. Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a Twitteren gratulált a magyar meghívottaknak.


oscars_2017_600x4441.png
Fotó: independent.co.uk

 

Ez a második egymást követő év, hogy rekordszámú új tag kapott meghívást a filmakadémiába, amely 2016-ban 683 művészt hívott meg a soraiba. Az idén meghívott színészek között van a Wonder Woman főszereplője, Gal Gadot, a Holdfény Oscar-díjra jelölt sztárja, Naomie Harris, valamint Donald Glover, Chris Hemsworth, Riz Ahmed, Adam Driver, Dwayne Johnson, Priyanka Chopra, Leslie Jones, Betty White, Amy Poehler, Chris Pratt, Anna Faris, Margot Robbie, Channing Tatum, Kristen Stewart, Shailene Woodley, Ruth Negga és Rupert Grint.

 

A meghívott rendezők névsorát gyarapítja Barry Jenkins (Holdfény), Jordan Peele (Tűnj el!), David Ayer (Suicide Squad ? Öngyilkos osztag), Theodore Melfi (A számolás joga) és a Russo testvérek (Amerika kapitány: Polgárháború, Amerika Kapitány: A tél katonája). Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2016 januárjában jelentett be a tagság összetételét befolyásoló jelentős változtatásokat, miután egymást követő két évben a színészi kategóriákban csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést, ami tavaly ismét komoly feszültséget okozott. A tavaly meghívott 683 új tag 46 százaléka nő volt, 41 százalékuk pedig kisebbséghez tartozó. Idén januárban 6687 szavazati joggal rendelkező tagja volt az akadémiának.


naploszerelmeimnek.png
Napló szerelmeimnekFotó: port.hu

 

A Kultúra.hu felkereste Pataki Éva Balázs Béla-díjas magyar író, forgatókönyvíró, filmrendező, dramaturgot, aki elmesélte, miképpen értesült a jó hírről. ?Éppen az Atheneum Kiadótól ? ott jelennek meg a regényeim ? keresett egy ismerősöm, aki azzal kezdte a beszélgetést, hogy gratulál nekem, ám én nem értettem, mihez. Akkor elmondta, hogy hát a meghíváshoz, és én csak ekkor néztem meg a Variety oldalát, ahol rögtön láttam: igaza van. Ahogy látszik, elsőre elég szürreális volt a helyzet, de nagyon megörültem, mikor láttam a nevem a meghívottak között.? Arra a kérdésünkre, hogy milyen kötelezettségekkel jár ez az elismerés, Pataki Éva elmondta: ?elküldik a filmeket, melyeket meg kell nézni, ez pedig azt jelenti, hogy az év filmes termését láthatom, ami óriási öröm. Szóval ez nagyon jó kötelezettség.?

 

Pataki Éva íróként olyan filmek készítésében működött közre, mint a Napló szerelmeimnek, A magzat, A hetedik szoba, A temetetlen halott ? Nagy Imre naplója vagy az Utolsó jelentés Annáról. Arra a kérdésünkre, hogy véleménye szerint mivel érdemelte ki az amerikai filmakadémia meghívását, elmondta: a Variety oldalán böngészve látta, hogy minden meghívott neve mellett két filmcím szerepel, és az övénél a Mészáros Mártával készített A hetedik szoba is áll, mely az egyik kedvence azon alkotások közül, melyeket mostanáig készített. ?Ebből arra következtetek, hogy figyelnek minket, és az is lehet, hogy valakinek azok közül, akik a meghívásról döntenek, szintén kedvence A hetedik szoba.?


aurora_borealis_27_ildiko_mari_600x249.png
Aurora Borealis ? Északi fény

 

Pataki Éva legutóbb ismét Mészáros Mártával dolgozott együtt, méghozzá a rendezőnő új, Aurora Borealis ? Északi fény című filmjének forgatókönyvén, melyet Mészáros Mártával és Jancsó Zoltánnal közösen írtak. A közös munkáról szólva elmondta, úgy zajlott, ahogy az elmúlt harminc évben: sokat elmélkedtek és vitáztak azon, milyen legyen a forgatókönyv, végül pedig ismét olyan film született, melynek története Mészáros Márta terepe. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről. ?Az, hogy Jancsó Zoltán is csatlakozott a csapathoz, nagy öröm volt és jót is tett a történetnek? ? árulta el Pataki Éva.

 

Az írónő olyan örömmel mesélt nekünk, hogy csak annyit tudunk mondani: az idei évben Oscar-díjra jelölt filmek jó kezekben vannak.

Forrás: Kultúra.hu/MTI