Jelentős sikereket arattak a hétvégén a fiatal magyar alkotók a nemzetközi filmfesztiválokon: fődíjat nyert Muhi András Pires, Bernáth Szilárd és Szakonyi Noémi Veronika pedig duplázott.

„Rendkívül meggyőző felnövéstörténet, egyben a posztszocialista társadalom differenciált portréja, amelyben a társadalmi kirekesztés és erőszak minden klisén túlmutatóan látható, ugyanakkor a barátságot, az emberi vonzalmat és az ebből fakadó erőt és képességet is bemutatja, amely az egyént cselekvésre bírja. A főszereplő, Vilmányi Benett olyan meggyőzően játszik, hogy azt az illúziót kelti, mintha ő maga lenne Larry” – indokolta

a Cottbusi Filmfesztivál szakmai zsűrije Bernáth Szilárd alkotásának díjazást.

Az idén 32. alkalommal megrendezett seregszemlén a magyarországi mozikban december 1-től látható Larry az ifjúsági kategória legjobb filmje és a fesztivál legjobb első filmje díjat is elnyerte.

Az alkotás a juhászként tengődő, 21 éves Ádám története, egy magának való vidéki fiúé, aki szégyelli a dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry néven – kifejezheti magát, és szembenézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást. 

A Cottbusi Filmfesztivál Work in Progress szekciójában olyan filmek mutatkoznak be, amelyek már készülőben vannak, és az eddig leforgatott anyagaik alapján jelentős érdeklődésre számíthatnak. Itt két magyar alkotást díjaztak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert FICTS (Fédération Internationale Cinéma Televison Sports) évről évre díjazza azokat a mozgókép alkotásokat, amelyek a sportkultúrát és az olimpiai értékeket népszerűsítik. A 40. alkalommal megrendezett nemzetközi filmes esemény szakmai zsűrije

a Muhi András Pires rendezte, Szilágyi Áron felkészüléséről szóló, Egy mindenkiért című filmet az Olympic Spirit kategóriában fődíjjal ismerte el Milánóban.

„Olyan filmet akartunk készíteni Áronnal, amely felér egy sportteljesítménnyel. Köszönöm a magyar vívótársadalomnak, a stábnak és az összes támogatónknak, hogy velünk voltak ebben a maratoni vállalásban” nyilatkozta a rendező korábban. Szilágyi Áron három olimpiai arany után a karrierjéből még hiányzó egyéni világbajnoki címet is begyűjtötte idén.

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című mozifilmje a franciaországi Arras fesztiválján megkapta a legjobb rendező díját és a legjobb ifjúsági film díját is.

A Hat hét egy érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik. A jogszabály alapján mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát, ami az örökbeadó és a fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak.

A Hat hét főszereplője, Román Katalin nemrég Isztambulban a Boszporusz Filmfesztiválon elnyerte a legjobb alakítás díját. A filmet a nemzetközi közönség a szarajevói és a varsói fesztiválokon már láthatta, és ősszel elnyerte a miskolci CineFest nagydíját.

Nyitókép: Bernáth Szilárd a Cottbusi Filmfesztivál díjátadóján. Fotó forrása: NFI