fbpx

Magyar filmeket támogat az Európa Tanács filmalapja

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages a júniusi döntésével 24 koprodukciónak, köztük a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő alkotásoknak szavazott meg támogatást.

Az Európa Tanács filmalapja 260 000 euró támogatást szavazott meg a szlovák–cseh–magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Forrás című, az 1980-as években játszódó mozifilm gyártására. A Forrás története egy csehszlovák kisváros nőgyógyászati klinikáján játszódik. Főhőse a helyi értelmiségi elithez tartozó orvosnő és egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő. A két nő eleinte mereven elkülönülő világa a klinikán végzett munkájuk és a pácienseik történeteinek hatására fokozatosan közeledik egymáshoz, így ők maguk is elkezdenek megváltozni.

A Forrás Ivan Ostrochovský forgatókönyvéből és rendezésében készül. A rendező korábbi munkái között volt a Bársonyos terroristák, a Koza és a Szolgák című alkotások, amelyek világpremierje a Berlinálén volt, és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok tűzték műsorra. A Proton Cinema koprodukciójában készülő film főszerepét Anna Geislerová cseh filmsztár játssza, és a kortárs közép-európai film meghatározó színésze, a román Vlad Ivanov is fontos szerepet kap benne Farkas Franciskával és Melkvi Beával együtt. A magyarországi forgatás a tervek szerint 2022 őszén lesz hazai szakemberek részvételével. A film látványtervezője Lódi Csaba lesz, aki a Dűne és a Fehér éjszakák című produkciókban is megmutatta már a tehetségét. A forgatást követően a Forrás zenefelvételére is Magyarországon kerül sor. A Forrás magyar koproducere Berkes Júlia.

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatásával készül Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében a Műanyag égbolt című, nagyszabású magyar–szlovák animáció, a Tomi, Polli és a ház szelleme című cseh–szlovák–magyar családi mesefilm, valamint Grosan Cristina rendezésében, Kerekes Vica szereplésével a Hétköznapi kudarcok című cseh–magyar–olasz pszichodráma.

Nyitókép: Anna Geislerová a Forrás című filmben. Fotó: Proton Cinema/Juraj Chlpik

A rovat további cikkei