Az április 23. és 28. között megrendezett fesztivál fődíját Buda Flóra Anna 27 című filmje nyerte, Lantos Júlia, a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakon végzett hallgatójának Oliver, az óriás című vizsgafilmje pedig a diákverseny különdíját kapta meg.

Jelenet Buda Flóra Anna 27 című filmjéből

A 27 című 11 perces animációs film tavaly májusban a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma díjat kapott, júniusban az Annecyi Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon díjazták, decemberben pedig a francia Alpokban 15. alkalommal megrendezett, európai független filmekre koncentráló Les Arcs-i Filmfesztiválon kapott elismerést.

Az animációs kisfilm a francia Miyu és a magyar Boddah cég gyártásában készült, producerei Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. Az önéletrajzi ihletésű alkotás hangmérnöke Lukács Péter Benjámin volt. A 27 bejutott a 15 produkcióból álló Oscar-shortlistre is. Kritikánk a filmről itt olvasható.

17_OliverAzOrias_still.jpg
Jelenet az Oliver, az óriás című filmből. Forrás: METU

Lantos Júlia különdíjas filmjének főszereplője Oliver, egy bolygó óriása, aki abban a hitben él a kis emberkék között, hogy ő a világ ura, míg egy nap megjelenik egy hatalmas árnyék, amely fordulatot hoz a sorsában. A film, amely az M&M Film Studióval koprodukcióban készült, legutóbb április végén volt látható a Metuscope filmszemle keretében a Corvin moziban.

„Még csak most ismerkedem a fesztiváloztatás, illetve fesztiválozás műfajával, számomra teljesen új ez a része az alkotásnak. Az a része, hogy elismerik, megdicsérik, jutalmazzák a munkád… nehéz hozzászokni. A METU nélkül semmiféleképpen nem készülhetett volna el ez a film. Folyamatos támogatást kaptam az egyetemi évek alatt, így az nemcsak egy tanulási folyamat volt, hanem karrierépítés is” – jegyezte meg Lantos Júlia.