Október 7-én a Concerto Budapest ismét egy teljes napot szentel a magyar zeneirodalom klasszikus remekműveinek, felfedezésre érdemes értékeinek, a különféle műfaji és előadói világok találkozási pontjait jelző hazai produkcióknak a Zeneakadémián.

A népszerű programsorozat keretében a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásai éppúgy felcsendülnek, mint a népi muzsika vagy a világhódító bécsi–budapesti operettek melódiái.

A Concerto Budapest Magyar Kincsek Ünnepe elnevezésű fesztiváljának központi motívuma a felfedezés és újrafelfedezés, illetve az értékek megtalálása – mindennek a közönség az idei évadban is egy koncertsorozat keretein belül lehet részese.

„A Magyar Kincsek Ünnepe egy kaleidoszkóp, ahol különböző műfajok találkoznak.” Keller András e gondolata mentén kínál a fesztivál évről évre változatos koncerteket a legkülönfélébb műfajokban, kiváló előadókkal a Zeneakadémia koncerttermeiben. Tematikája a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásait a kezdetektől éppúgy felöleli, mint a népi muzsika világát. A válogatás sokszínűsége hűen mutatja, mennyi különböző életút és történet kapcsolódhat a magyar zenéhez, és mi mindent jelenthet a magyar karakter, a magyar szín és maga a magyarság a zenében.

Egyetlen napon három koncert – műfaját, szerzőit, fellépőit tekintve mind kicsit más, de közös bennük, hogy a legnagyobb hazai zeneszerzők találkoznak jelenünk kiemelkedő előadóival.

A délután három órakor kezdődő koncerten négy jelentős művész darabja lesz műsoron. Liszt méltán híres 2. Magyar rapszódiája mellett felcsendül Lehár ritkán hallható, romatikus, virtuóz fiatalkori Concertinója, amit 1888-ban, prágai hegedűtanulmányai idején komponált. Kondor Ádám A csalogány és a rózsa című kompozícióját Dubrovay László Szerelem, szerelem című zenekari dalciklusa előzi meg, amely egyben tiszteletteljes főhajtás is a 200 éve született Petőfi előtt.

Öt órakor Szalonna és bandája egy sodró és lendületes délutáni koncertet ígér a Solti teremben, mielőtt újra megnyitják a Nagyterem ajtaját, hogy este fél 8-tól Bartók, Veress és Kodály műveivel zárják a napot.

Száz éve, 1923. november 19-én nagyszabású ünnepi hangversennyel ünnepelték Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 50. évfordulóját. Ekkor hangzott el első ízben Bartók Táncszvitje és Kodály Psalmus Hungaricus című monumentális mesterműve, melynek előadásában ez alkalommal Brickner Szabolcs és a Nemzeti Énekkar működik közre. A két emblematikus kompozíció között két különleges, ritkán hallható versenymű szólal meg: Veress Sándor Hegedűversenye és Bartók brácsaversenyének csellóra alkalmazott átdolgozása, mely magyarországi ősbemutató is egyben.

A három különálló, önmagában is zenei különlegességnek számító hangversenyen idén olyan szólisták csatlakoznak a Concerto Budapest együtteséhez, mint Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Fekete Attila, Kaczander Orsolya és Klenyán Csaba.

A képen Keller András. Fotó: Mudra László