Díjat kapott az Atommagkutató Intézet (ATOMKI) két kutatója, Béni Noémi és Szillási Zoltán tudománynépszerűsítő munkájáért, a világszinten ismertté vált CMS virtuális látogatás létrehozásáért és működtetéséért. Elismerést vehetett át a francia származású, jelenleg szintén az ATOMKI kötelékébe tartozó Daniel Francois Teyssier a kísérletekben végzett koordinációs munkájáért. CMS-életműdíjat kapott Bencze György, a Wigner Fizikai Kutatóközpont nyugalmazott kutatója sok évtizedes kutató-fejlesztő tevékenységéért. A díjakat június 29-én adták át a Európai Nukleáris Kutatási Központban (Centre Européen pour la Recherche Nucléaire, CERN).

A CERN a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma. Jelenleg 23 európai tagország, köztük Magyarország együttműködésével üzemel. Svájc és Franciaország határán terül el, legméretesebb építménye a mélyen a felszín alatt futó, 27 kilométer kerületű hatalmas körgyűrű, melyen négy nagy részecskedetektor helyezkedik el: egyikük a CMS.

A központ 1954-es alapítása óta a tudomány egyik fellegvára, legfőbb feladata a világegyetem keletkezésének kutatása.

Az itt elért eredmények nyomán jó néhány Nobel-díjat osztottak ki. A legutóbbi nevezetes esemény a Higgs-bozon létezésének kísérleti igazolása volt. A rendkívüli tudományos és technikai kihívások megválaszolására és leküzdésére a világ minden tájáról érkeznek ide szakemberek.

 Az Atommagkutató Intézet színeiben a CERN-ben dolgozó Béni Noémi és Szillási Zoltán több mint 10 éve tagja a CMS (Compact Muon Solenoid) detektorrendszer csapatának. Mivel széles körű kutató- és fejlesztő munkájuk e berendezés körül forog, kívül-belül ismerik a CMS-detektort, amely a Nagy hadronütköztető egyik ütköztetési pontján végbemenő részecskefizikai jelenségek megfigyelésére épült, és 2003 óta üzemel.

A CERN egyik fontos küldetése a tudomány népszerűsítése, az intézetben folytatott kutató- és fejlesztői munkák közérthető módon való ismertetése. Ezért 2011-ben Béni Noémi és Szillási Zoltán elindították a virtuális tárlatvezetést, amelynek keretében az érdeklődő csoportok, főként iskolai osztályok a világ bármely szegletéből betekinthetnek az itt folyó munkába.

Béni Noémi a detektor mellől vagy egyenesen annak belsejéből jelentkezik egy kézikamerával, Szillási Zoltán pedig az irányítóteremből felügyeli az eseményeket, szintén egy kamerával. Mindketten mesélnek a fizika és a technika érdekességeiről, és válaszolnak a feltett kérdésekre. A CMS-detektor mára már több mint 24 000 virtuális látogatással büszkélkedhet. Béni Noémi és Szillási Zoltán e tevékenységük elismeréseként nyerték el a CMS díját.

Daniel Francois Teyssier 2019 óta az ATOMKI munkatársa. Feladata a gáztöltésű elektronsokszorozó detektorainak beépítése a CMS-detektorrendszerbe, ezek beüzemelése és tesztelése. A CMS díját az elmúlt években végzett kitűnő munkájáért kapta.

A CMS-életműdíjjal kitüntetett Bencze György a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatójaként tudományos munkássága nagy részét a CMS detektorhoz kötődő müon-helymeghatározó rendszer kidolgozásával, felépítésével és fejlesztésével töltötte. Sok magyar kutató köszönheti neki, hogy részese lehetetett a CERN-ben folyó munkálatoknak. Bencze György jelenleg az Atommagkutató Intézetben folytatja a tevékenységét.

A kép forrása a CERN Facebook-oldala.