Még szűk két hónapig látható a Magyar menyasszony kiállítás a Nemzeti Múzeumban. A nagy sikerű tárlaton ebben a hónapban napjaink tervezőinek menyasszonyi ruháit is bemutatják.

Az egyedülálló kiállítás a nők társadalmon belüli helyzetének, szerepeinek változását mutatja be ötszáz év távlatából, ahol egyforma hangsúlyt kapnak a magyar történelem híres asszonyai, koronás fők, főúri asszonyok és a társadalom alsóbb rétegeinek szépreményű, hagyományos életet élt vagy épp tragikus sorsú ismeretlen leányai, felekezettől, etnikumtól függetlenül.

A kiállítás kiegészül egy különleges szigettel, ahol napjaink hírességeinek ruháit csodálhatják meg a múzeum látogatói úton a kiállítás felé, a díszlépcsőházban. A bemutatott ruhákat havonta cserélik, júliusban híres magyar divattervezők menyasszonyi ruháit láthatják, amelyben az oltár elé vonultak. A kiállításon bemutatott ruhák közül a legkorábbi esküvői öltözet 1522-ből való, és Mária királyné viselte, a legfrissebbek pedig 2023-ban készültek, és a közösségi gyűjtés révén érkeztek ide.

A nőkről, de nem csak nőknek szóló kiállításban külön kis szigetet alkotnak a kortárs menyasszonyi ruhák. Az előkelő, Lotz Károly freskóival borított, reprezentatív, vörös szőnyeges díszlépcsőházban mai menyasszonyok által viselt, hazai designerek és divatmárkák tervezte ruhaköltemények láthatók, ezúttal Sármán Nóra, Pásztor Anita és Horn Enikő divattervezők saját ruhái.

A virágszigeten álló három kirakati babát a múzeum textiles csapata minden hónapban átöltözteti, hogy a kiállítás nyolc hónapja alatt összesen huszonnégy kreáció révén tisztelegjenek közismert és elismert magyar hölgyek és az őket a nagy napjukra felöltöztető hazai designerek előtt. Július után már csak egy átöltöztetés van hátra. A kiállításon eddig híres magyar menyasszonyok voltak: Felméry Lili, Borbély Alexandra, Rúzsa Magdi, Pikali Gerda, Lipcsei Betta, Tomán Szabina, Trokán Nóra, Nyári Dia, Tóth Vera, Dallos Bogi, Harcsa Veronika, dr. Kis-Dobó Ágnes, Sármán Nóra, Pásztor Anita és Horn Enikő. Az őket öltöztető márkák: Daalarna – Benes Anita, Sármán Nóra, Sentiments – Joó Beatrix, Pásztor Anita.

Ahogyan Simonovics Ildikó divattörténész, a kiállítás kurátorának számára a tárlaton kiemelt fontosságú szempont volt a demokratikus szemlélet, ugyanez a gondolkodás érhető tetten a híres menyasszonyok szigetén is.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Menyasszony című kiállítás augusztus 25-ig látható a Nemzeti Múzeumban.